TÅRTA TILL BERSÅN
En god och enkel "fattigmanstårta" gjord på ganska hårda kakbottnar med en frisk fyllning av fräsch lingonsylt - något att bjuda på vid en liten kaffestund i sommarbersån.
8 bitar
100 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
smör eller margarin till pannkakslaggen
gröna blad till garnering
Fyllning:
2 dl tjock grädde
1 dl lingonsylt
1/2 tsk vaniljsocker
Skär matfettet i bitar och lägg det i en matberedare. Tillsätt socker och vetemjöl och kör allt till en smidig, klimpfri deg. Dela degen i 2 lika stora delar. Smörj en pannkakslagg och tryck ut den ena degbiten till en jämn och fin botten, nästan ända ut i kanten. Den flyter ut, så kanten behöver inte vara alldeles jämn. Grädda i 200 grader till fin färg, 12 - 15 minuter.
Ta ut laggen och låt bottnen kallna i laggen 5 minuter. Lossa den runt kanten och stjälp sedan upp den på bakpapper. Om bottnen skulle gå sönder kan du lägga bitarna på varandra och trycka till, så går de ihop när de svalnar. Grädda sedan den andra bottnen och låt den svalna.
Vispa grädden tjock och blanda ned lingonsylt och vaniljsocker. Lägg en av kakbottnarna på ett fat, täck med lingongrädde och lägg på den andra bottnen. Låt tårtan stå kallt 30 minuter. Garnera med gröna blad strax före serveringen.
Servera tårtan lätt kyld, gärna med kaffe och ett glas sherry.
Om ingredienserna inte vill gå ihop till en deg kan du lägga allt i en skål och arbeta ihop degen för hand. Handens värme gör att matfettet mjuknar och kan ta upp mjölet.
En god och enkel "fattigmanstårta" gjord på ganska hårda kakbottnar med en frisk fyllning av fräsch lingonsylt - något att bjuda på vid en liten kaffestund i sommarbersån.
8 bitar
100 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
smör eller margarin till pannkakslaggen
gröna blad till garnering
Fyllning:
2 dl tjock grädde
1 dl lingonsylt
1/2 tsk vaniljsocker
Skär matfettet i bitar och lägg det i en matberedare. Tillsätt socker och vetemjöl och kör allt till en smidig, klimpfri deg. Dela degen i 2 lika stora delar. Smörj en pannkakslagg och tryck ut den ena degbiten till en jämn och fin botten, nästan ända ut i kanten. Den flyter ut, så kanten behöver inte vara alldeles jämn. Grädda i 200 grader till fin färg, 12 - 15 minuter.
Ta ut laggen och låt bottnen kallna i laggen 5 minuter. Lossa den runt kanten och stjälp sedan upp den på bakpapper. Om bottnen skulle gå sönder kan du lägga bitarna på varandra och trycka till, så går de ihop när de svalnar. Grädda sedan den andra bottnen och låt den svalna.
Vispa grädden tjock och blanda ned lingonsylt och vaniljsocker. Lägg en av kakbottnarna på ett fat, täck med lingongrädde och lägg på den andra bottnen. Låt tårtan stå kallt 30 minuter. Garnera med gröna blad strax före serveringen.
Servera tårtan lätt kyld, gärna med kaffe och ett glas sherry.
Om ingredienserna inte vill gå ihop till en deg kan du lägga allt i en skål och arbeta ihop degen för hand. Handens värme gör att matfettet mjuknar och kan ta upp mjölet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar