lördag 29 april 2017

Brytbröd

DAGENS RECEPT 14-06-21


BRYTBRÖD

Baka ett gott brytbröd och bjud till sallad eller soppa. Degen rör du ihop medan ugnen värms upp och en kvart därefter har du ett härligt, varmt bröd. I motsats till många andra bakpulverbröd håller sig detta bra till dagen efter.

2 små bröd

2½ dl vetemjöl
drygt 1½ dl grahamsmjöl
2½ tsk bakpulver
½ tsk salt
en aning socker
60 g smör eller margarin
1 3/4 dl mjölk

Pensling:
uppvispat ägg
1 msk sesamfrön


Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Hacka ned matfettet i mjölblandningen med en kniv och finfördela det sedan med fingertopparna till en grynig massa. Blanda i mjölken och arbeta samman degen.

Forma degen till två bullar och rulla ut dem till längder. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och pensla dem med uppvispat ägg. Skär skåror i bröden tvärs över, då blir de lättare att bryta när de ska serveras. Strö över sesamfrön. Grädda bröden i mitten eller längst ned i ugnen vid 225° ca 15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade.

Låt bröden svalna på galler. Servera dem varma, ljumma eller kalla.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Variation:
Använd kärnmjölk i stället för vanlig mjölk som degspad. I övrigt som i receptet. Kryddningen av bröden kan varieras på flera sätt. Ta t ex 1 msk paprikapulver eller 1 msk krossade solrosfrön i degen. Strö då också paprikapulver eller solrosfrön över de penslade bröden före gräddningen.

Kom ihåg:
Bakpulverdeg ska i motsats till jäsdeg inte jäsa. Bakpulvret börjar verka när det blandas med varm vätska eller sätts in i varm ugn. Därför är det bäst om den färdiga degen sätts in i varm ugn så snart den är klar. Men det är ju just också fördelen med bakpulverdeg - att det går snabbt och lätt.

Nackdelen med bakpulverdeg är att brödet inte blir så hållbart. Hållbarheten beror på hur mycket fett degen innehåller. Ju mer fett i degen, desto längre håller sig brödet.

Generellt kan man ändå säga att bakpulverbröd är bäst när det är nybakat. Därför är det heller ingen idé att frysa in bakpulverbröd. Det går nästan lika snabbt att baka ett färskt bakpulverbröd som det gör att tina upp ett fryst.

Tips och idéer:
Överblivet bakpulverbröd kan skäras i skivor och rostas i 225° ugn ca 5 minuter. Lägg det på bakplåtspapper så slipper du en massa smulor på plåten och i ugnen. Använd de rostade brödskivorna att smula ned i soppa eller saftkräm.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar