fredag 28 april 2017

Äggvitekaka

DAGENS RECEPT 14-03-23


ÄGGVITEKAKA

Ibland har man överblivna äggvitor i kylskåpet. De kan inte användas bättre än till en härlig, mjuk äggvitekaka med mycket mandel. Gott med en kakskiva till eftermiddagskaffet men även utmärkt som bas till olika efterrätter!

1 kaka i en 1½-litersform

125 g smör eller margarin
2½ dl socker
125 g sötmandel
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
7 äggvitor, ca 1 3/4 dl


Rör matfett och socker smidigt. Mal sötmandeln. Blanda sötmandel, vetemjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem.

Häll smeten i en välsmord och bröad form och grädda kakan i ugn, 175°, ca 50 minuter. Pröva med en sticka, den ska vara torr när kakan är färdig. Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att grädda


Annorlunda:
Smaksätt kaksmeten med några rivna bittermandlar eller byt ut sötmandeln mot hasselnötter.

Festligare:
Skär tunna skivor av kakan och lägg ett par skivor på en assiett. Lägg konserverad frukt, t ex päron eller persikor, över. Droppa på litet av fruktlagen och servera som efterrätt, ev med litet vispgrädde.

Kakan kan också gräddas i en stor kransform och dränkas in med litet spad av konserverad frukt. Hålet kan fyllas med fruktkompott av något slag och kakan serveras som efterrätt med mjukrörd glass eller vispad grädde.

Kom ihåg:
Det är viktigt att skålen som du vispar ägg i är riktigt ren. Om det finns minsta lilla fettgnutta kvar i skålen eller på vispen går det inte att få äggvitan lätt och luftig. Äggvita ska vispas riktigt hårt och i en rymlig skål, så att man kan vispa in tillräckligt mycket luft. I en elektrisk maskin går det betydligt fortare och enklare, men vispar du för hand får du in mer luft.

Tips och idéer:
Ibland har man användning bara för äggvitan, en annan gång för gulan. Både äggvita och äggula kan förvaras någon vecka i kylskåp. Förvara i glasburk med lock så att den inte torkar ut. Över äggulan kan man hälla några droppar olja.

Gulan kan t ex vispas ned i en sås eller stuvning. Både gula och vita kan användas till pensling av t ex bröd.

Frys in:
Äggvitekakan går bra att frysa in, både hel, delad och skivad. Förpacka kakan väl, lägg gärna skivorna i en burk så de inte går sönder i frysen. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar