lördag 29 april 2017

Havrebröd

DAGENS RECEPT 14-10-09


HAVREBRÖD

Ett underbart gott och saftigt matbröd bakat på havregryn. Formen bröas dessutom med havregryn och det ger en fin skorpa på brödet.

1 bröd i en 1-litersform

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl havregryn
15 g smör eller margarin
1 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk socker
ca 4 dl vetemjöl

havregryn till formen
kallt kaffe till pensling


Smula jästen i en degbunke och tillsätt det ljumma vattnet, som ska vara 37 grader. Rör ut jästen i vattnet, blanda i havregrynen och låt blandningen svälla ca 15 minuter. Tillsätt matfett, mjölk, salt och socker. Arbeta degen färdig med vetemjöl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 15 minuter.

Ta upp degen och knåda den lätt. Forma den till ett avlångt bröd och lägg det i en smord form, bröad med havregryn. Låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Pensla brödet med kaffe och skåra det på några ställen med en vass kniv. Grädda brödet längst ned i ugnen i 225 grader ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler med eller utan bakduk.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att jäsa
Ca 25 minuter att grädda


Snabbare:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm blandningen till 37 grader. Öka till 50 g jäst och rör ut den i litet av den ljumma vätskan. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i havregryn, salt och socker och rör om väl. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Forma den till ett bröd och lägg i en smord form, bröad med havregryn. Ställ in formen längst ned i kall ugn och sätt termostaten på 225 grader. Grädda brödet 25 - 35 minuter tills det höjt sig, verkar genomgräddat och fått fin färg.

Variation:
Mjölken kan bytas ut mot gräddfil, naturell yoghurt eller någon annan filmjölksprodukt.

Kom ihåg:
Om du vill ha mjuk skorpa på det färdiggräddade brödet så låt det kallna på galler under bakduk. Vill du ha hård skorpa på brödet låter du det kallna på galler utan bakduk.

Tips och idéer:
Havregryn är ett av våra mest hälsosamma sädesslag. Använd det därför i matlagningen så ofta som möjligt. Just i jäsdegar passar havre, då brödet blir mjukt och fint i konsistensen.

Rosta gärna havregryn i en stekpanna med litet smör och socker. Använd blandningen i stället för ströbröd på t ex en äppelkaka.

Frys in:
Havrebrödet går fint att frysa. Baka några bröd åt gången och frys in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar