fredag 28 april 2017

Drömmar

DAGENS RECEPT 14-04-30


DRÖMMAR

Redan namnet anger att det här är en småkaka som det är något alldeles extra med. När en kaka smakar som en dröm, då har man träffat rätt. En perfekt dröm ska vara gyllengul och lätt och det ska krasa när du biter i den!

Ca 30 kakor

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt


Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst. Tillsätt mjöl blandat med hjorthornssalt och arbeta ihop degen. Dela den i jämna bitar och rulla dem till bollar som du lägger på en smord plåt. Grädda kakorna i ugn, 150°, ca 20 minuter.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda


Annorlunda:
Drömmar kan varieras på olika sätt men eftersom de är känsliga kakor är det viktigt att man följer receptet till punkt och pricka. Man lyckas sällan med kakbaket om man rubbar förhållandet mellan fett, socker och mjöl. Men det finns drömmar med smak av havre och kokos.

Kom ihåg:
Man kan frysa kakdegar men det är enklare och ger bättre resultat om kakorna fryses färdiggräddade. Då håller de sig bäst och det är lätt att plocka fram ett par kakor ur frysen när man behöver. Om du fryser olika sorter på en gång så förpacka dem i skilda burkar. Kakor tar lätt åt sig smak av varandra. Använd helst stadiga plastburkar eller folieformar. Förslut burkarna med frystejp. Skriv innehåll på förpackningen och datum! Det är ingen vits att förvara kakor alltför länge i frysen. Småkakor är olika feta och det är fettet som försämras vid frysningen. Kakor som förvarats för länge i frysen blir naturligtvis inte farliga, men smak och fräschör förändras påtagligt. Småkakor tinar snabbt och kan tas direkt från frysen till kakfatet.

Tips och idéer:
Var noggrann när du bakar. Smör och margarin bör vara rumstempererat. Mät mjölet i ett litermått.

Kontrollera ugnstemperaturen ett par gånger om året med en lös termostat.

Grädda småkakor på mittersta falsen eller i nedre delen av ugnen. Om du har varmluftsugn kan du grädda flera plåtar samtidigt.

Frys in:
Frys de färdiggräddade kakorna eller degen. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar