lördag 29 april 2017

Snäckor

DAGENS RECEPT 14-05-16


SNÄCKOR

Elvakaffe är ett begrepp som är fast rotat i folksjälen. Oavsett om man arbetar hemma, ute på åker och äng eller instängd på kontor eller verkstad - när klockan närmar sig elva blir kaffe eller te och en härlig vetebulle ett efterlängtat avbrott.

Ca 45 bullar

50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1½ dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
½ dl sötmandel
100 g smör eller margarin
4 msk socker
1 msk kanel
1 dl russin

Pensling:
1 ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
1½ msk vatten


Smula jästen i degbunken. Smält matfett i en kastrull och häll på mjölken. Låt blandningen bli 37°. Lös upp jästen i litet av degspadet. Häll i resten av degspadet och rör ned salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Strö litet mjöl på degen och lägg en bakduk över. Låt degen jäsa ca 40 minuter.

Hacka mandeln fint till fyllningen. Rör matfettet mjukt med socker och kanel. Tillsätt mandeln. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på fyllning och strö över russin. Rulla ihop kakan från ena långsidan till en rulle som du delar i jämna bitar. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa ca 30 minuter. Platta till dem något. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 250°, ca 7 minuter.

Blanda florsocker och vatten och bred eller ringla glasyren över bullarna.


Ca 45 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 7 minuter/plåt att grädda


Enklare:
Småbullar är trevliga och behändiga men du kan också göra en längd. Rulla ihop kakan från ena långsidan som det står i receptet. Men i stället för att dela rullen i bitar kan du behålla den hel och lägga den med skarven ned på en smord plåt eller i en smord form. Klipp sedan jack i rullen och dra eller vik flikarna växelvis åt sidorna och mitten.

Du kan också dela rullen till litet tjockare bitar och ställa dem intill varandra i en smord stekpanna eller brödform.

Festligare:
Fyll med 100 g smör eller margarin och 100 g mandelmassa sammanrört till en mjuk kräm.

Kom ihåg:
Glasyr ser alltid trevligt ut på bullar och längder. Om bullarna ska frysas är det bättre att frysa dem utan glasyr. Den vill nämligen gärna smälta när brödet kommer ur frysen. Ha gärna litet florsockerglasyr i kylskåpet och bred över bullarna när de ska serveras. Glasyren får vacker färg om man i stället för vatten tar saft, t ex jordgubbssaft, att röra ut florsockret med.

En riktigt fast och hård glasyr får du om du kokar den. Koka 1 dl vatten och ½ dl socker i 10 minuter. Rör ned 1 tsk vinbärsgelé och saft av 1 citron. Vispa därefter ned 3 - 4 dl florsocker och fortsätt att vispa tills glasyren blir jämn. Ringla eller bred glasyr på bullarna.

Tips och idéer:
Bröd ska jäsa på varm och dragfri plats. Ha därför fönster och dörrar stängda när du bakar. Du kan låta degen jäsa över diskhon om du fyller upp den till hälften med varmt vatten. ställ bakplåten över och täck med en handduk. Men passa - det jäser snabbt i denna idealmiljö!

Frys in:
Snäckorna går bra att frysa. Lägg ned dem i rena och torra burkar med tättslutande lock eller i nya plastpåsar som försluts väl. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar