lördag 29 april 2017

Kuvertbröd i långpanna

DAGENS RECEPT 14-07-09


KUVERTBRÖD I LÅNGPANNA

Att baka kuvertbröden i långpanna är både bekvämt och ser trevligt ut. Är man många och kanske sitter runt grillen kan hela "kakan" ställas på bordet.

12 bröd

50 g jäst
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
ca 3 dl matbrödsmjöl av vete

Garnering:
vallmofrön, sesamfrön eller kummin


Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°. Häll litet av degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet samt salt och det mesta av mjölet. Spara litet mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en deg.

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord, dela den i 12 bitar och forma dem till avlånga små bröd. Lägg bröden tätt på bakplåtspapper i en långpanna och platta till dem något med handen. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla lätt med ljummet vatten och strö över vallmofrön, sesamfrön eller kummin.

Grädda i ugn, 250°, ca 15 minuter eller tills bröden verkar genomgräddade. Lyft över papperet med bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda


Annorlunda:
Du kan byta ut mjölken mot vatten. Med vatten blir brödet litet mer storporigt och får en något hårdare skorpa.

Festligare:
Festliga och mycket goda blir bröden om du strax efter gräddningen gör ett snitt i dem från sidan. Stoppa in en klick smältost, t ex vitlöks- eller pepparrotsost. Servera genast till sallad eller soppa.

Kom ihåg:
Du kan använda antingen färsk jäst eller torrjäst när du bakar. Den färska jästen löser du i 37-gradig vätska. Torrjäst blandas med mjölet och degspadet ska vara varmare, mellan 45 och 50°. Färsk jäst ska förvaras i kylskåp, torrjäst ska förvaras svalt.

Du kan pensla bullarna med uppvispat ägg i stället för med vatten.

Tips och idéer:
Bröd behöver gräddas olika länge beroende på vad det innehåller. Även plåtar och formar av olika material har betydelse för gräddningstiden. Folie eller bakplåtspapper kan göra att brödet behöver stå någon minut längre i ugnen för att få färg på undersidan. Likaså om du bakar i en teflonklädd eller emaljerad form. Därför anges så gott som alltid en cirkatid för gräddning.

Frys in:
De här kuvertbröden går fint att frysa in. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar