fredag 28 april 2017

Bärsnoddar

BÄRSNODDAR

Ca 32 bullar

50 g jäst för söta degar
2 dl kall mjölk
1 dl vit sirap
8 - 9 dl vetemjöl
175 g kallt smör

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1 - 1½ dl svartvinbärssylt

ägg till pensling


Rör ut jästen med litet av mjölken. Rör ned sirap och resten av mjölken. Nyp ihop 2/3 av vetemjölet med smöret till en smulig massa. Tillsätt den utrörda jäst- och mjölkblandningen. Arbeta in resterande mjöl till en smidig men inte alltför fast deg. Låt den vila ca 5 minuter. Rör samman smör och socker.

Kavla ut degen till en platta, 60 x 30 cm, och bred på smör/sockerblandningen. Fördela sylten jämnt över men inte ända ut i kanterna. Vik plattan dubbel och skär den i remsor med en vass kniv. Vrid varje remsa till en knut och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30 - 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 250° 5 - 7 minuter. Låt svalna och sikta ev över florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar