söndag 30 april 2017

Paj med god fyllning

DAGENS RECEPT 14-12-15


PAJ MED GOD FYLLNING

En paj (quiche) är en bra bjudrätt - den kan göras färdig i god tid och antingen gräddas eller värmas, när gästerna håller på att samlas. Fyllningen kan varieras på många sätt. Här har vi valt fiskbullar i kombination med paprika.

1 paj = 6 portioner

3½ dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk vatten
1 msk grädde
2 msk riven stark ost

Fyllning:
1 burk fiskbullar i buljong, 375 g
1 röd paprika
1 grön paprika
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
2 dl riven stark ost
2 krm paprikapulver


Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en skål. Finfördela matfettet i mjölet med fingertopparna eller med ett par knivar. Tillsätt vatten, grädde och ost och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.

Låt fiskbullarna rinna av. Skiva dem. Skölj paprikorna, dela dem och ta noga bort kärnhusen. Strimla paprikorna.

Vispa samman ägg, mjölk, grädde, ost och paprikapulver till en äggstanning. Klä en pajform med degen och grädda vid 175 grader ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna något. Lägg i fiskbullarna och strö över paprikan. Häll över äggstanningen och grädda i mitten av ugnen vid 200 grader ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Servera pajen med en sallad.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila kallt
Ca 45 minuter att grädda


Festligare:
Blanda ned 200 g rensade räkor med fiskbullarna i det förgräddade pajskalet. Strö över rikligt med hackad dill. Smaksätt äggstanningen med antingen litet torrt senapspulver (½ tsk) eller med ½ tsk curry och häll den över. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också blanda i 1 liten burk väl avrunna musslor och smaksätta äggstanningen med 2 msk finklippt gräslök eller finstrimlat grönt från purjolök.

Du kan använda djupfryst smördeg i stället för pajdeg till denna rätt. Degen blåser upp under gräddningen och degskalet blir sprött och poröst. 3 smördegsplattor är lagom att klä en medelstor pajform (ca 25 cm i diameter) med. Får du någon deg över kan du lägga remsor av degen ovanpå fyllningen efter ca 15 minuters gräddningstid.

Kom ihåg:
Fiskbullar är en mycket bra konserv som vi borde använda oftare. Den är både billig och god och kan serveras i grytor med grönsaker, i soppor eller med god sås som huvudrätt. Kalla fiskbullar kan skivas och blandas i sallader.

Goda kryddor till rätter med fiskbullar är bl a curry, senap, muskot, kryddpeppar, kryddgrönt, tomat, citron, ansjovis och lök.

Tips och idéer:
Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du halvgräddar det i ugn. Då blåsar  sig inte degen under gräddningen.

Vill du ha äggstanningen riktigt slät så kan du först koka upp mjölken och grädden och låta blandningen kallna, innan du häller den över fyllningen i formen.

En form med löstagbar botten är särskilt bra att grädda pajer i.

Frys in:
Den här pajen kan göras i ordning och frysas. Frys den ogräddad i den form som den ska gräddas i. Frys den gräddad i samma form, då blir det enklare att värma den. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar