lördag 29 april 2017

Solskenskaka

DAGENS RECEPT 14-05-19


SOLSKENSKAKA

Här är kakan som sprider solsken i köket, Pålitlig, misslyckas inte, lätt att svänga ihop om oväntade gäster dyker upp. Du bakar den på ingredienser som nästan alltid finns hemma. Och det bästa av allt, den är jättegod!

1 kaka, ca 16 bitar

200 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
1½ dl potatismjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till garnering:
20 sötmandlar


Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör smeten ytterligare en stund. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ned mjölblandningen i smeten och rör om.

Lägg smeten i en smord och bröad rund form, ca 1½ liter, eller stekpanna. Grädda i ugn, 175°, ca 50 minuter.

Skålla, skala och halvera mandlarna. Lägg på dem när kakan gräddats ca 10 minuter. Stjälp upp kakan och vänd den så mandelsidan kommer upp. Låt kakan svalna under bakduk.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att grädda


Annorlunda:
Uteslut potatismjölet och ta i stället 3 dl vetemjöl. Vispa ägg och socker poröst. Smält matfettet och rör ned tillsammans med mjöl, väl blandat med bakpulver. Rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad tårtform eller stekpanna. Välj gärna en stor form, då blir kakan tunnare men gräddas i gengäld på ca 40 minuter. Strö 1 dl flagad sötmandel över när formen sätts in i ugnen. Grädda i 175°.

Kom ihåg:
Mjuka kakor kan bakas i olika formar. Resultaten varierar beroende på hurdan form man använder. I en liten form blir kakan högre, i en vidare form lägre och snabbare gräddad. En gjutjärnspanna med raka kanter och ett skaft som tål ugnsvärme är en praktisk kakform. Den gräddar jämnt och det brukar inte fastna i botten. Grädda mjuka kakor på gallret på nedersta falsen i ugnen. Pröva gärna med en sticka eller tandpetare om kakan är färdig. Om stickan är torr är kakan färdig. Då brukar den börja släppa formen vid kanterna.

Tips och idéer:
Blanda alltid bakpulvret väl med mjölet. Ta alltid strukna mått. En måttsats i plast är nästan oumbärlig vid bakning. Tillsammans med ett graderat litermått är det allt i måttväg som behövs vid bakning. Både smör och margarin har viktgraderat omslagspapper. Läs igenom ingrediensförteckningen en gång till när smeten är färdig. Kontrollera att allt finns med.

Frys in:
Solskenskakan går bra att frysa in både hel och skuren i skivor. Förpacka väl. Eftersom kakan innehåller relativt mycket fett bör den inte förvaras alltför länge i frysen.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar