fredag 28 april 2017

Danskt rågbröd

DAGENS RECEPT 14-04-15


DANSKT RÅGBRÖD

Det här hembakade rågbrödet går att skära i tunntunna skivor. På danskt vis kan du göra smörrebröd med litet bröd och mycket pålägg. Eller smörgåsar på svenska, med tjockare brödskivor, smör och ost eller prickig korv!

1 bröd i en 2-litersform

50 g jäst
½ dl vatten
4 dl filmjölk
2 tsk salt
ca 10 dl rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Pensling:
kaffe


Smula jästen i degbunken. Lös upp den litet ljumt vatten och häll rumstempererad filmjölk över. Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta degen väl. Strö litet vetemjöl över och låt degen stå till nästa dag, ca 12 timmar.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta in vetemjölet. Knåda väl. Forma degen till en jämn och slät rulle och lägg den i en smord brödform, ca 2 liter. Låt brödet jäsa ca 30 minuter. Grädda i ugn, 200°, ca 1 timme. Pensla brödet med varmt kaffe efter ca 20 minuter och även när brödet är gräddat. Låt det svalna på galler under bakduk.


Ca 30 minuter att förbereda
ca 12½ timme att jäsa
Ca 1 timme att grädda


Annorlunda:
Bröd bakat med råg blir grovt och ganska kompakt. Lättare och ljusare blir brödet om en del av rågmjölet byts ut mot rågsikt. Ta i så mycket rågsikt som behövs för att få degen lätthanterlig.

Som degspad kan man använda vatten, mjölk eller t ex vassle. Låt 1 l filmjölk stå och rinna av i ett kaffefilter. Vätskan som rinner av kallas vassle och blir ett utmärkt degspad. Det ger brödet fin konsistens och god syra. Mät upp vasslen, det brukar bli ungefär 6 dl på 1 l filmjölk. Följ receptet i övrigt. Vasslen innehåller både vitaminer och värdefulla spårämnen. Även den fasta massan som bildas, kvarg, kan användas i bröd.

Kom ihåg:
Bröd som bakas med surdeg får en speciell arom och dessutom god hållbarhet. Numera finns surdeg att köpa och den är inte särskilt svår att handskas med. Enklaste sättet att själv göra en surdeg är att ta vara på rågdeg från ett brödbak och sedan spara den. När man blandar rågmjöl och vatten sätter en process igång och degen blir syrlig. Surdegen ska förvaras svalt, kylskåpet är en utmärkt förvaringsplats.

Tips och idéer:
Om du bakar stora satser matbröd räcker brödformarna inte alltid till. Lägg brödet på smorda långpannor eller långpannor med bakplåtspapper när det ska jäsa. Lägg limporna tätt intill varandra och pensla dem med litet olja där ytorna möts. Låt brödet svalna övertäckt. Bryt sedan försiktigt loss limporna från varandra. Tack vare att de står så tätt i långpannan behåller de formen väl.

Frys in:
Det är praktiskt att ha färdigskivat matbröd i frysen. Det kan tas direkt ur frysförpackningen och läggas i brödrosten t ex. Skivor tinar mycket snabbare än hela bröd och smular även mindre. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar