lördag 29 april 2017

Kaffekrans

DAGENS RECEPT 14-10-01


KAFFEKRANS

En rejäl kaffekrans med god fyllning av smör, kanel och socker och en hel del annat smått och gott. Baka och njut av doften som sprider sig i ditt kök!

1 krans

100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
skal av ½ citron
8½ dl vetemjöl

Fyllning:
25 g smör eller margarin
1 tsk kanel
2 msk socker
50 g russin
50 g suckat
25 g hackad sötmandel


Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37 grader. Smula ned jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör ut jästen. Vispa upp ägget. Blanda ned ägg, socker, salt, citronskal och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut den till en ca 30 x 50 cm platta. Bred matfett på degplattan och strö på kanel, socker, russin, suckat och mandel. Rulla ihop till en fast rulle. Skåra rullen på längden med en vass kniv och sno degen. Forma till en krans och låt degen jäsa på smord plåt ca 20 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 25 minuter.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att jäsa
Ca 25 minuter att grädda


Festligare:
Uteslut pärlsockret, men pensla ändå med ägg före gräddningen. Glasera kransen efter gräddningen med en frisk citronglasyr. Rör då samman ca 100 g florsocker med citronsaft till lagom konsistens. Bred glasyren över kransen.

Enklare:
Om du vill kan du göra fyllningen litet enklare och välja t ex enbart matfett, socker och kanel eller matfett, socker och russin, allt efter smak.

Kom ihåg:
Grädda det här vetebrödet i nedre delen av ugnen och låt det sedan kallna på galler under bakduk.

Jäst består av levande organismer, som måste behandlas varsamt. Om du använder färsk jäst ska degspadet hålla en temperatur av ca 37 grader och absolut inte över 40 grader - då kan jästsvamparna försvagas eller förstöras. Torkad jäst kräver däremot högre temperatur på degspadet - 40 till 50 grader.

All jäst är datumstämplad med sista förbrukningsdag. 50 g jäst är lagom till ca 5 dl degspad.

Tips och idéer:
Att arbeta jäsdegar i matberedare underlättar arbetet väsentligt. Men var försiktig med mjölet eftersom mjölmängderna är beräknade för bakning för hand. Det räcker att arbeta degen ett par tre minuter i maskin. Överarbeta inte, då jäser degen dåligt och blir oelastisk och brödet blir platt.

Frys in:
Vetebrödet går fint att frysa in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar