fredag 28 april 2017

Glaserad vetekrans

DAGENS RECEPT 14-04-25


GLASERAD VETEKRANS

Av samma deg kan du baka flätor, längder, kransar och bullar. Men av någon anledning ser alltid kransen festligast ut och den kan fyllas med de härligaste blandningar. Som finish kommer så den blanka glasyren. Håll till godo!

1 krans, ca 20 bitar

25 g jäst
2 dl mjölk
ca 7 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 dl socker
½ msk vaniljsocker
½ tsk salt

Fyllning, vaniljkräm:
1 äggula
1 msk vetemjöl
1 msk socker
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

150 g mandelmassa
skal av 1 apelsin

Till pensling:
ägg

Glasyr:
1 dl florsocker
1 - 1½ msk röd saft


Smula jästen i degbunken. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Tillsätt en del av vetemjölet (3 dl). Det ska bli en lös deg som får jäsa ca 15 minuter. Rör matfett, socker, vaniljsocker och salt poröst och blanda ned i degen. Tillsätt resten av mjölet och låt jäsa igen ca 40 minuter.

Gör fyllningen. Blanda äggula, vetemjöl, socker, mjölk och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen under omrörning på svag värme tills den tjocknar. Låt krämen svalna. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda ned den i vaniljkrämen tillsammans med rivet apelsinskal.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop som en rulltårta och forma till en krans på smord plåt. Snitta kransen med en vass kniv så att fyllningen blir synlig. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 200°, ca 25 minuter.

Blanda florsocker och saft. Bred glasyren på kransen när den har svalnat något.


Ca 45 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 25 minuter att grädda


Annorlunda:
Av samma grunddeg kan du baka längder och kransar som smakar helt olika beroende på hur de fylls. Här kommer några förslag till olika fyllningar.

Nötfyllning:
100 g smör eller margarin, 1 dl socker, 75 g hackade nötkärnor. Rör fett och socker mjukt. Tillsätt hackade nötter. Bred fyllningen på degen.

Vaniljfyllning:
100 g smör eller margarin, 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker. Rör fett och socker mjukt och smaksätt med vaniljsocker. Bred fyllningen på degen.

Kom ihåg:
Till de flesta vetebrödsdegar brukar 50 - 100 g jäst vara lagom. Ju mer jäst man tar, desto snabbare går jäsningen, men brödet blir också mera grovporigt. Till tunga degar med mycket fett och socker behövs mera jäst. Man kan låta degen jäsa en eller två gånger. Har man litet jäst i degen brukar man nästan alltid låta den jäsa två gånger. Degen får en tätare struktur när den jäser långsamt. Tänk på att degen ska stå på varm och dragfri plats när den jäser.

Tips och idéer:
Kardemumma och kanel är vanliga kryddor till vetebröd. Bästa kryddsmaken på bröd får man när man använder väl malda eller stötta kryddor. Kryddorna kan stötas med litet socker. Ibland kan det vara svårt att få t ex saffran riktigt finstött. Lägg en sockerbit i morteln så går det lättare. Krossa kardemumma med skalen på. Det går lätt att plocka bort skalen när kardemumman är stött.

Frys in:
Vetekransen kan frysas in hel eller delad. Enklast är att skära den i bitar och emballera dem väl. Glasera inte bröd som ska frysas. Det kan glaseras efteråt. Tiningstid i rumstemperatur är ca 2 timmar. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar