lördag 29 april 2017

Havrekakor med apelsin

DAGENS RECEPT 14-05-31


HAVREKAKOR MED APELSIN

De här havrekakorna med apelsinsmak är väldigt möra och läckra. Grädda dem gärna på bakplåtspapper, då blir det lättare att lossa dem från underlaget.

80 kakor

200 g smör eller margarin
3 dl socker
½ tsk vaniljsocker
6 dl havregryn
1 ägg
saft av 1 - 2 apelsiner
eller 1 dl apelsinjuice
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver


Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull och häll sedan över det i en degbunke. Tillsätt socker, vaniljsocker, havregryn och ägg och blanda alltsammans väl. Rör ned apelsinsaft eller -juice. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt detta till smeten.

Täck plåtarna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på ca 5 cm avstånd från varandra - kakorna flyter ut under gräddningen. Grädda vid 200° ca 10 minuter/plåt eller tills kakorna är ljusbruna och verkar färdiggräddade.

Låt kakorna svalna en stund på plåten innan du lossar dem.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Enklare:
Gör enkla havrekakor, d v s uteslut apelsinsaft, vetemjöl och bakpulver. De blir mycket spröda och fina, men även de flyter ut under gräddningen. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Baka de enklare havrekakorna enligt ovan. Lossa dem med stekspade när de är gräddade och fortfarande varma. Lägg dem försiktigt över en brödkavel eller tom flaska och tryck kakorna lätt mot underlaget, så att de böjer sig i en båge.

Eller baka en sats havrekakor enligt vårt recept. Låt dem svalna. Lägg sedan ihop kakorna två och två med vispad grädde eller smörkräm emellan. Vispgrädden kan smaksättas med kakao, vaniljsocker eller kokosflingor.

Kom ihåg:
Använd gärna bakplåtspapper när du bakar havrekakor. Då är det lättare att lossa kakorna från underlaget. Ofta kan man använda samma bakplåtspapper flera gånger.

Tips och idéer:
Smeten till de här havrekakorna bör vara lös. Den flyter ut under gräddningen. Resultatet blir också mycket tunna, spröda och läckra småbröd.

Du kan också grädda havrekakorna i små släta kakformar. Då får du små bakelseformar, som du kan fylla med glass eller vispad grädde och frukt eller bär.

Frys in:
Gör gärna dubbel sats av kakorna och frys in. Förpacka dem när de svalnat i plast- eller plåtburkar med lock. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar