fredag 28 april 2017

Rabarbercharlotte

DAGENS RECEPT 14-05-07


RABARBERCHARLOTTE

En festlig efterrätt så här på vårkanten. Under rulltårtsskivorna döljer sig en härlig rabarbergrädde gjord på den första späda rabarbern. Den tar lite tid att göra, men när du väl har gjort rulltårtan och rabarbersylten är det nästan klart. Och mer än väl värt besväret!

6 portioner

3 tsk gelatinpulver
1½ dl rabarbersylt (se nedan)
½ dl sötmandel
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
ca 12 skivor rulltårta (se nedan)

Rabarbersylt:
1 kg rabarber
2 msk vatten
ca 6 dl socker

Rulltårta:
2 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl rabarbersylt (eller annan sylt)


Rulltårta:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i massan. Häll smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda kakan i ugn, 250°, ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper. Bred sylt över och rulla ihop kakan.

Rabarbersylt:
Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg den i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka ca 10 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 10 minuter. Skaka kastrullen då och då. Dra av kastrullen från värmen och skumma sylten.

Lös gelatinet enligt anvisning på förpackningen och rör ned det i rabarbersylten. Skålla och hacka mandeln. Vispa grädden till hårt skum och smaksätt med vaniljsocker. Blanda ned mandeln. Vänd försiktigt ned grädden i rabarbersylten.

Klä en skål med skivor av  rulltårta och fyll med rabarbergrädden. Ställ kallt ett par timmar före serveringen.

Stjälp upp på fat och garnera med vispad grädde.


Ca 20 minuter att förbereda


Snabbare:
Har du bråttom går det fortare att använda färdig fromage, t ex jordgubbs-, citron- eller apelsinfromage (halvfabrikat).

Annorlunda:
Har du jordgubbar i frysen, eller rentav tillgång till färska jordgubbar, går det utmärkt att blanda grädden med 1½ dl mosade jordgubbar i stället för rabarbersylt.

Om man använder jordgubbar kan sötmandeln uteslutas. Följ i övrigt receptet.

Tips och idéer:
Om vattnet är kalkhaltigt bildas ofta en grå och tråkig beläggning i aluminiumkastruller som används att koka vatten i. Beläggningen försvinner när man kokar rabarber i kastrullen. Ta därför vara på rabarberskal och stjälkar och koka ur kastrullerna - de blir blanka och fina igen.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar