fredag 28 april 2017

Italienskt bröd

DAGENS RECEPT 14-04-18


ITALIENSKT BRÖD

Vissa brödsorter passar bäst till smörgås, andra till mat. Vitt bröd till soppa och sallad behöver inte bredas med smör utan kan brytas och ätas som det är. Numera anses det helt i sin ordning att ta upp såsen på tallriken med ett stycke vitt bröd.

2 bröd

25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
ca 17 dl vetemjöl


Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till ca 37°. Lös upp jästen i litet av vattnet. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Rulla ihop degen och forma den till längder. Lägg bröden på plåt och låt dem jäsa ca 1 timme.

Grädda i ugn, 275°, ca 10 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar ytterligare 30 minuter. Låt brödet kallna utan bakduk så att ytan blir knaprig.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att jäsa
Ca 10 minuter att grädda
Ca 30 minuter att eftergrädda


Annorlunda:
Brödet blir mjukare och får en annan smak om det bakas med mjölk som degspad i stället för vatten. Byt ut vattnet mot mjölk och följ receptet i övrigt. Av samma deg, med vatten eller mjölk som degspad, kan du baka ut småbullar. Dela degen i två lika delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10 småbitar och rulla dem till bullar. Låt jäsa och grädda bullarna i 250° ca 7 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk om du vill ha mjuk bakskorpa, annars på galler utan brödduk.

Kom ihåg:
Låt alltid bröd kallna ordentligt innan det förpackas för frysen. Om det bildas imma på förpackningen betyder det att brödet är för varmt. Det bildas lätt iskristaller vid infrysningen om brödet är för varmt, och när brödet sedan tinar blir det kladdigt. Lägg brödet så fritt som möjligt vid infrysningen. Det kan annars lätt missformas. När brödet väl är fryst kan det hanteras mera ovarsamt. Småbullar och gifflar går bra att frysa. Strö helst inte vallmofrö på bröd som ska frysas, de trillar lätt av i fryspåsen.

Tips och idéer:
Skivat bröd blir snabbt torrt när det ligger framme. Bäst är att förvara skivat bröd i frysen och ta fram endast så mycket som går åt till varje gång. Ett sätt att fräscha upp bröd som börjat torka är att stoppa in det i en vanlig papperspåse. Stäng påsen med en gummisnodd och stänk litet vatten på papperspåsen. Lägg den på en plåt och ställ in i ugn, 175°. Småbullar och skivor blir "uppfärskade" på ca 5 minuter, för en större bit tar det 8 - 10 minuter.

Frys in:
Brödet går bra att frysa. Sprödvärm det sedan gärna i ugn, 200°. Det bör sedan ätas direkt eftersom det torkar snabbt. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar