fredag 28 april 2017

Fyriskaka

DAGENS RECEPT 14-04-20


FYRISKAKA

Fyriskaka är en god och välkänd äppelkaka. Ta en liten bit till kaffet, en litet större till dessert. Servera med vispad grädde eller mjukrörd glass.

1 kaka, ca 20 bitar

125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde eller mjölk
3 - 4 syrliga äpplen
½ dl socker
1 tsk kanel


Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ett ägg i sänder och rör kraftigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned blandningen i smeten tillsammans med vätskan. Häll smeten i en smord och bröad liten långpanna, ca 20 x 30 cm.

Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ned dem i smeten i täta rader. Blanda socker och kanel och strö över. Grädda i ugn, 200°, ca 25 minuter.

Skär kakan i fyrkantiga bitar. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att grädda


Annorlunda:
Byt ut äpplena i receptet mot mogna päron. Skala päronen och skiva dem tunt och tryck ned dem i smeten. Strö gärna litet mald ingefära och socker över.

Om du inte har färsk frukt hemma så kan kakan även göras med väl avrunna konserverade aprikoshalvor. Då blir kakan litet lösare och bör serveras som efterrätt, direkt ur formen.

Festligare:
Grädda kakan i en rund form med löstagbar botten. Lägg upp den på ett fat och sikta florsocker över. Blanda kanel och socker i crème fraîche och servera till äppelkakan.

Vaniljsås gjord på pulver blir litet festligare att servera till äppelkakan om den blandas med en klick vispad grädde. Många föredrar vanlig ovispad tjock grädde. Smaksätt med en liten aning vaniljsocker. Ett par skedar behövs bara, det känns inte syndigt alls.

Kom ihåg:
Minst ett äpple om dagen ... Äpplen kan användas på många sätt. I matlagningen, som dessertäpple och så förstås till mellanmål och i stället för godis. Granny Smith är ett populärt, fast och grönt äpple. Det är perfekt att använda till olika efterrätter. Det är ett friskt och saftigt, hårt äpple. Det passar särskilt bra att riva och skära i tärningar eller skivor därför att det inte mörknar lika fort som andra äppelsorter. Färsk frukt är rik på vitaminer. Somliga vitaminer kan lagras i kroppen, andra inte. Därför är det bra om man kan äta frukt varje dag.

Tips och idéer:
Det finns många såser som passar att servera till äppelkaka. Såsen ska passa till, och komplettera, äppelkakan men bör ändå inte dominera för mycket. Många tycker att mjukrörd glass är den allra godaste såsen, andra anser gammaldags vaniljsås med svarta prickar av vaniljstång som den allra finaste efterrättssåsen. En enkel vaniljsås gjord på vaniljsåspulver är fullt acceptabel till vardags.

Frys in:
Förpacka kakan i frysfolie och förslut väl. Tiningstid i rumstemperatur är ca 1 timme. Förvaringstid ca 1 månad.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar