söndag 30 april 2017

Vaniljhalvmånar

DAGENS RECEPT 14-11-22


VANILJHALVMÅNAR

Nu går det fortare än du anar till jul, och det kan vara dags att börja förbereda julbaket. Något hembakt vill vi väl alla ha till jul och det är praktiskt att baka nu och fylla frysen efter hand, med både bröd och kakor.

Ca 75 kakor

250 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
6½ dl vetemjöl


Lägg matfettet i en skål och låt det bli rumsvarmt. Tillsätt socker och vaniljsocker och rör blandningen ljus och porös. Tillsätt äggulorna och sist mjölet. Arbeta snabbt samman till en deg och låt den vila i kylskåp minst 1 timme.

Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en tunn, avlång kaka, ca 3 mm tjock. Ta ut kakor med mått och lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i ugn vid 175 grader ca 8 minuter eller tills de fått lätt färg och verkar genomgräddade. Låt dem svalna på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila kallt
Ca 8 minuter/plåt att grädda


Enklare:
Hacka samman matfett, socker, vaniljsocker och mjöl på bakbordet. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila i kylskåp. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Ta ut olika former av kakor av den tunt utkavlade degen. Pensla dem antingen med uppvispad äggula eller äggvita, doppa dem i pärlsocker eller i en blandning av socker och kanel. Grädda som i vårt recept.

Festligare:
Kavla ut degen som i vårt recept. Ta med mått ut tunna runda kakor och grädda. Lägg samman dem två och två, när de svalnat, med en fyllning av 100 g smör som du rör mjukt och smaksätter med 3/4 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk kakao. Låt kakorna stå i kyl en stund innan du serverar dem.

Kom ihåg:
Det är bra om en mördeg får vila i kylskåp minst 1 timme innan du bakar ut den. Degen blir smidigare och lättare att kavla.

Du kan göra i ordning degen när du har tillfälle och sedan bevara den i kyl (för kortare tid) eller i frys (för längre tid) innan du bakar ut den. Du kan också baka ut halva degen och förvara den andra halvan tills du har tillfälle att baka igen. Då har du alltid nybakade kakor - det tar ca 10 minuter att grädda en plåt.

Tips och idéer:
Om dina brödburkar luktar instängt och inte har varit använda på ett tag kan du göra så här: Skölj ur och diska dem på vanligt sätt. Fyll dem sedan med hett vatten tillsatt med 1 - 2 tsk bakpulver (beroende på hur stor burken är). Låt stå några timmar. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Torka dem väl eller låt dem rinna av.

Frys in:
De här kakorna går utmärkt att frysa in. Lägg dem i lager i burkar av plåt eller plast och gärna folie eller smörpapper mellan varje lager, då går det lätt att plocka ut så många kakor du behöver åt gången. De tinar snabbt i rumstemperatur, ca 5 minuter. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar