fredag 28 april 2017

Söderhavspaj

DAGENS RECEPT 14-03-01


SÖDERHAVSPAJ

Läckrare bjudningsefterrätt får man leta efter. Receptet är hämtat från en solvarm söderhavsö. Mai-Tai-paj är det poetiska ursprungsnamnet.

8 - 10 portioner

Pajdeg:
2½ dl kokosflingor
3/4 dl socker
1½ dl vetemjöl
150 g smör eller margarin

Fyllning:
5 blad gelatin
eller 5 tsk gelatinpulver
1 burk krossad ananas, 400 g
3 äggulor
1 dl socker
1½ dl pressad apelsinsaft
rivet skal av 1 apelsin
2½ dl vispgrädde

Garnering:
apelsinskivor
gröna cocktailbär


Rosta kokosflingorna i torr stekpanna och låt dem kallna.

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och låt degen vila en stund. Tryck ut degen i en pajform och grädda pajen i 200° ugn 10 - 15 minuter. Låt pajen kallna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 15 minuter. Häll av spadet från ananasen. Vispa äggulor och socker pösigt. Krama ur gelatinbladen och smält dem, eller lös upp gelatinpulvret. Låt svalna. Vispa ned gelatin, apelsinsaft och -skal i äggsmeten och tillsätt krossad ananas.

Vispa grädden till hårt skum och vänd ned den. Häll blandningen i pajskalet och låt stå kallt att stelna några timmar. Garnera med apelsinskivor och cocktailbär.


Ca 45 minuter att förbereda
3 - 4 timmar att stelna
10 - 15 minuter att grädda


Enklare:
Det är inte nödvändigt att rosta kokosflingorna till pajdegen. Ta kokosflingor direkt ur paketet och gör pajdegen enligt beskrivningen. Fyllningen kan göras med fromagepulver. Blanda ev ned väl avrunnen krossad ananas i fromagen och häll blandningen i det färdiggräddade pajskalet när fromagen är halvstel.

Billigare:
Byt ut garneringen mot väl avrunnen krossad ananas. Lägg en liten rand ananas runt kanten i pajformen.

Festligare:
Byt apelsinsaften mot rom och apelsinlikör.

Kom ihåg:
Degen bör ligga kallt en stund innan den läggs i formen. Ett praktiskt sätt om man vill kavla degen är att lägga den i en plastpåse och sedan trycka till lätt med kaveln. För att försäkra sig om ett fint pajskal kan man lägga aluminium- eller stekfolie över. Fyll sedan pajformen med t ex torkade ärter eller bönor.

Tips och idéer:
Rostad kokos har en helt annan smak än vanliga kokosflingor. Men det är inte alldeles lätt att rosta kokos. Stekpannan ska vara torr och ren. Kokos innehåller fett som lätt tar åt sig smak. Använd därför inte en stekpanna som du nyligen stekt lök eller annat starkt smakande i. Kokosen ska rostas på svag värme. Den ska bara få en lätt guldbrun färg. Rostad kokos kan i många fall ersätta hackad mandel eller nötter.

Frys in:
Det går bra att frysa pajskalet gräddat eller ogräddat. Kavla eller tryck ut degen och klä pajformen. Pajen kan sedan tas upp och gräddas direkt utan föregående upptining. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar