lördag 29 april 2017

Blåbärspaj

DAGENS RECEPT 14-07-25


BLÅBÄRSPAJ

Blåbären är för många av oss sommarens favoritbär. De är goda precis som de är, men också i lagade rätter, t ex paj. Pajdegen med filmjölk blir spröd och fin.

1 paj, ca 6 portioner

Deg:
100 g smör eller margarin
2 dl filmjölk
1½ dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Fyllning:
1 l blåbär
1 dl socker
1 msk potatismjöl


Smält matfettet. Häll filmjölken i en skål och tillsätt sockret. Rör sedan ned det smälta, något avsvalnade fettet. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ned mjölblandningen i de övriga ingredienserna i skålen. Rör till en jämn smet - den blir ganska lös.

Bred ut smeten jämnt i en smord pajform. Se till att smeten kommer upp längs kanterna också. Använd gärna en degskrapa att breda ut smeten med.

Blanda de färska blåbären med socker och potatismjöl. Häll blandningen i formen och grädda i ugnens nedre del vid 200° ca 30 minuter eller tills pajen verkar genomgräddad och har fått fin färg.

Gott att servera med vispad grädde, gräddmjölk, crème fraîche eller vaniljsås.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Variation:
Byt ut 1 dl av vetemjölet mot 1 dl grahamsmjöl. Eller gör en deg med 3 dl matbrödsmjöl och 1 dl grahamsmjöl. I övrigt som i receptet.

Annorlunda:
Ta hälften blåbär och hälften hallon till fyllningen. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
Nu är det hög tid att årsinventera frysen innan den nya skörden kommer på allvar. Använd återstående frysta bär och frukter i t ex pajer eller saftsoppa.

När frysta bär tinas upp blir de ganska blöta och vattniga. Om du använder frysta eller tinade bär i en paj bör du tillsätta 1 msk extra potatismjöl.

Tips och idéer:
Blåbär innehåller ganska mycket järn och även A-vitamin. Blåbärsmjölk är härlig sommarmat. Lägg färska blåbär i en tallrik, häll på så mycket mjölk att bären täcks och strö över litet socker. Hälsosamt, gott och läskande.

Frys in:
Baka gärna flera pajer och frys in. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar