söndag 30 april 2017

Bananchokladtårta med jordnötskola

DAGENS RECEPT 2014-12-31


BANANCHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSKOLA

Idag bjuder vi på en riktig godistårta, maffig med amerikanska förtecken. Det går bra att förbereda kakan i god tid, för den blir ännu mer smakrik om den får stå någon dag. Förbered sedan kolasmeten några timmar innan kakan ska avnjutas. Receptet är skapat av Mia Öhrn och taget från boken Tårtor - nya och gamla favoriter för tårtälskaren.

Kaka:
3 ägg
2 dl socker
75 g smör eller margarin
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 väl mogna bananer
100 g mörk choklad

Jordnötskola:
1½ dl jordnötter
75 g smör eller margarin
½ dl socker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde


Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa upp äggen lätt med sockret. Smält matfettet och rör ned det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Mosa bananerna och blanda med hälften av smeten i en annan bunke.

Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad och blanda med resten av smeten. Häll banansmeten i bakformen, klicka ned chokladsmeten och dra några varv med en gaffel i smeten för att få ett marmorerat mönster. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader 40 - 45 minuter. Låt gärna kakan stå kallt till nästa dag.

Skölj jordnötterna för att få bort litet av saltet. Blanda matfett, socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör då och då och låt kolasmeten koka på medelvärme tills den börjar tjockna och bli gyllenbrun. Rör ned jordnötterna och dra kastrullen från värmen. Bred kolasmeten över kakan och låt svalna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar