lördag 29 april 2017

Spenat- och skinkpaj

DAGENS RECEPT 14-09-02


SPENAT- OCH SKINKPAJ

Samla vännerna kring ett inbjudande bord och servera den här läckra och mycket lättlagade pajen. En sallad och något gott att dricka är allt som behöver bjudas till.

Ca 6 portioner

Deg:
100 g smör eller margarin
2 dl matbrödsmjöl
½ tsk salt
3 msk vatten

Fyllning:
150 g rökt skinka
1 pkt djupfryst bladspenat, 150 g
3 ägg
1 dl kaffegrädde
2 dl gräddfil
2 msk vetemjöl
1 dl riven ost


Arbeta ihop rumsvarmt matfett och mjöl med hjälp av fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt saltet och vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila en stund på sval plats. Tryck ut den på botten och upp längs kanterna i en smord pajform. Förgrädda botten i 200° ugn ca 10 minuter.

Gör i ordning fyllningen. Skär skinkan i tunna strimlor och rör ned dem i den tinade spenaten. Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil. Tillsätt vetemjöl och riven ost. Rör ned skink- och spenatblandningen och häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.

Grädda pajen i 200° ugn ca 15 minuter eller tills fyllningen stelnat och ytan fått fin färg.

Gott att servera varm eller ljummen till te, öl eller vin. Gärna också en blandad sallad eller rårivna rotsaker.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att grädda


Enklare:
Gör degen som i vårt recept och klä en smord form med den. Häll i fyllningen genast och grädda i 200° ugn på den nedersta falsen i ugnen en knapp halvtimme eller tills fyllningen har stelnat och fått färg. Botten blir litet mjuk om du gräddar pajen på det här sättet på en gång.

Annorlunda:
Ta 2 dl vetemjöl i stället för matbrödsmjölet eller använd 1 dl matbrödsmjöl och 1 dl vetemjöl. Eller ta 1 dl grahams- och 1 dl vetemjöl. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också variera fyllningen och pröva t ex följande: Skär 250 g rökt skinka i små tärningar och blanda med 1 finhackad purjolök. Tillsätt ytterligare 1 dl gräddfil eller crème fraîche, 1 dl kaffegrädde, 3 ägg och 1 dl riven ost. Häll fyllningen i pajskalet och grädda enligt receptet.

Kom ihåg:
Pajformar behöver bara smörjas med fett, inte bröas.

Blanda samman pajdegen snabbt och låt den vila svalt en stund. Tryck ut degen i formen eller kavla den till en tunn platta och klä formen med den.

Grädda pajer på den nedersta falsen i ugnen. Du kan också lägga gallret direkt på botten i ugnen och placera formen på det.

Tips och idéer:
Du kan grädda pajer i smorda formar med löstagbara kanter. Grädda och låt pajen svalna innan du tar bort kanten på formen. På så sätt går inte pajen sönder och det går också lättare att skära den i lämpliga bitar.

När du förgräddar ett pajskal kan du fylla det med torra, gula ärter och på så sätt få fin form på pajskalet.

Frys in:
Baka, grädda, låt svalna och frys in. Förpacka formen i en plastpåse och frys in. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar