lördag 29 april 2017

Räk- och champinjonpaj

DAGENS RECEPT 14-05-28


RÄK- OCH CHAMPINJONPAJ

Under majonnästäcket gömmer sig både räkor och champinjoner i en krämig stuvning. Eftersom räkorna ska in i ugnen går det bra att använda djupfrysta eller konserverade i stället för färska. Man tar vad man har!

1 paj, 6 portioner

Pajdeg:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl vatten

Fyllning:
500 g färska räkor

Champinjonstuvning:
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Majonnästäcke:
3 äggvitor
½ dl majonnäs


Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt vätskan och arbeta ihop pajdegen. Låt den vila kallt ca 1 timme. Kavla ut pajdegen och klä en rund pajform, ca 26 cm i diameter, med degen. Grädda i ugn, 200°, ca 15 minuter eller tills pajskalet fått fin färg.

Skala räkorna medan pajskalet förgräddas. Borsta och skiva champinjonerna. Fräs dem i matfett, strö över mjöl och späd med grädde och mjölk. Låt stuvningen sjuda några minuter under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg räkorna i botten på det förgräddade pajskalet. Häll över champinjonstuvningen. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ned majonnäsen. Bred blandningen över champinjonstuvningen. Gratinera i ugn, 250°, ca 10 minuter. Servera med en sallad.


Ca 1 timme att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila kallt
Ca 25 minuter att grädda


Enklare:
Använd djupfrysta skalade räkor eller räkor konserverade i vatten. Låt dem rinna av väl på hushållspapper och lägg dem i pajskalet. Bred en färdig stuvning över. Majonnästäcket kan uteslutas och du kan strö litet riven ost över stuvningen i stället.

Gör champinjonstuvningen på konserverade champinjoner. Häll av vattnet från en burk champinjoner, ca 200 g. Spara spadet. Hacka champinjonerna och fräs dem i smör eller margarin. Följ receptet i övrigt och späd med champinjonspad och mjölk.

Kom ihåg:
Det går bra att använda färdig, djupfryst smördeg till pajen. Låt smördegen halvtina och kavla ut den eller tryck ut den i pajformen. Grädda pajskalet färdigt. Lägg därefter på räkorna och häll över champinjonstuvningen. Bred majonnästäcket över och gratinera.

Tips och idéer:
Djupfrysta räkor tinar bäst i kallt vatten. Spola hastigt av räkorna i iskallt vatten och låt dem rinna av i en sikt. Skala dem och använd dem så snart som möjligt. Om djupfrysta räkor ska serveras naturella är det viktigt att de är helt tinade. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av på hushållspapper eller handduk. Lägg upp dem i en skål och ställ in den i kylskåpet.

Frys in:
Det färdiggräddade pajskalet kan djupfrysas. Det behöver sedan inte tinas utan fyllningen kan läggas direkt i formen och gräddas när pajen ska serveras. Det är praktiskt att ha ett sådant här pajskal i frysen. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar