fredag 28 april 2017

Chokladtårta

DAGENS RECEPT 14-02-21


CHOKLADTÅRTA

Vem kan motstå en härlig chokladtårta? Någon gång finns det kanske anledning att baka något festligt och då är den här tårtan väl värd att pröva. Den blir ju så mycket billigare än köpetårtor också.

1 tårta i en 2-litersform

2½ dl kaffegrädde
2 dl socker
1 dl kakao
150 g smör eller margarin
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
ev valnötter

Fyllning:
150 g osötad blockchoklad
3 msk smör eller margarin
2 msk vaniljsocker
3 msk socker


Smörj och bröa en rund kakform, 2 liter.

Häll grädden i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker och kakaon. Låt blandningen sjuda upp och därefter kallna. Rör matfettet med resten av sockret ljust och pösigt. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt. Rör ned den kalla chokladmjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned detta till sist.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 1 timme eller tills kakan pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka, när den är torr är kakan färdig. Lossa kakan försiktigt runt kanterna. Stjälp upp den efter en stund. Låt den kallna och dela den i två eller tre bottnar.

Gör fyllningen. Smält blockchokladen över svag värme i en kastrull. Tillsätt matfett och socker och rör det hela smidigt och kallt. Bred fyllningen emellan och ovanpå kakan. Garnera ev med valnötter.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Snabbare:
Använd kakmix för chokladkaka. Grädda i rund form som i vårt recept. Eller köp färdiga tårtbottnar. Gör vår föreslagna fyllning. Dela kakan och fyll och garnera den sedan.

Annorlunda:
Smaksätt chokladsmeten till kakan med 3 msk rivet apelsinskal och 3 msk pressad saft från apelsin. I övrigt som i vårt recept. Garnera kakan med apelsinskal eller med lövtunna apelsinskivor.

Eller blanda 2 mosade bananer i smeten. Garnera då med skivade bananer och gärna också flisad blockchoklad.

Kom ihåg:
Det är viktigt att du mäter ingredienserna till mjuka kakor extra noga. Använd strukna mått - om du får för mycket av en ingrediens kan hela kakan bli annorlunda.

Om du har elvisp kan du snabbt röra smörblandningen mjuk och porös med hjälp av den. En kaka med mycket fett i blir alltid mycket tyngre och mer kompakt än en utan fett.

Tips och idéer:
Du kan grädda denna kaka i en avlång form. Grädda i nedre delen av ugnen. Stjälp upp kakan, dela den och fyll som i vårt recept.

Mjuka kakor håller sig bra på kall plats, t ex i kylskåp eller i kallt skafferi. Svep in dem i aluminiumfolie eller i plastfilm, gärna också med en ytterpåse.

Frys in:
Frys gärna in chokladkakan men garnera och fyll kakan när du ska servera den. Men du kan givetvis frysa hela tårtan också. Förpacka den väl i tättslutande emballage, t ex burk eller kartong med lock. Använd ytterpåse. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar