fredag 28 april 2017

Valnötsbakelser

DAGENS RECEPT 14-01-05


VALNÖTSBAKELSER

Det här är verkligt läckra bakelser för läckergommar och andra. Till degen använder vi djupfryst smördeg som gräddas till plattor och fylls med en härlig valnötskräm.

8 - 10 bakelser

4 plattor djupfryst smördeg
vetemjöl till utbakning

Fyllning:
1 ägg
1 msk socker
1 msk maizena- eller potatismjöl
2 dl mjölk
1 vaniljstång
eller 2 msk vaniljsocker
3 blad gelatin
2 dl vispgrädde
knappt 1 dl hackade valnötskärnor

Glasyr:
3 dl florsocker
2 msk kakao
litet varmt vatten
några valnötskärnor


Kavla ut smördegsplattorna med litet mjöl så de blir tunnare. Lägg dem på vattensköljd plåt. Nagga dem med gaffel och grädda i 225° ugn 12 - 15 minuter eller tills de blåst upp och verkar genomgräddade. Låt svalna.

Fyllningen: Blötlägg gelatinet ca 5 minuter. Blanda i en tjockbottnad kastrull ägg, socker och mjöl. Tillsätt mjölken och kornen från vaniljstången. Använder du vaniljsocker ska det tillsättas sist.

Låt krämen sjuda upp och tjockna under ständig vispning. Minska värmen. Krama ur gelatinet och rör ned det i den heta krämen. Vispa kraftigt och ta kastrullen från värmen. Vispa krämen kall. Vispa grädden och rör ned den och nötterna i krämen.

Lägg samman degplattorna med kräm emellan. Den flata sidan underst och överst. Glasera ytan (se nedan). Låt stå kallt minst 30 minuter och skär dem sedan i bitar. Garnera med valnötter.


Ca 25 minuter att förbereda
12 - 15 minuter att grädda


Snabbare:
Lägg samman smördegsbottnarna enbart med vispad grädde smaksatt med valnötter och vaniljsocker. Sikta enbart torrt florsocker över bakverken och garnera ev med valnötskärnor eller tunna plattor av osötad choklad.

Festligare:
Blanda 3 msk apelsinlikör i krämen och smaksätt också glasyren med likör.

Chokladglasyr:
Blanda siktat florsocker och kakao i en skål. Tillsätt försiktigt så mycket vatten droppvis att glasyren blir tjockflytande. Rör hela tiden med en gaffel eller en liten visp. Tillsätt ev någon droppe matolja, då blir glasyren extra blank.

Kom ihåg:
Låt alltid gelatinblad ligga en stund i kallt vatten så att de blir mjuka. Något litet av limsmaken dras också ur.

Vaniljsocker är mycket billigare än vaniljstång. Tillsätt det till den kalla krämen - det får aldrig sjuda med. Vaniljsocker = vanillinsocker framställs syntetiskt.

Du kan lägga vaniljstången i ett litet glas med socker eller florsocker när du skrapat ur kornen till krämen. Klipp den i bitar. Den avger då fin vaniljsmak till sockret, som du sedan kan använda till smaksättning en annan gång.

Tips och idéer:
Kom ihåg att smördegsplattorna måste vara helt avkylda och kalla innan du lägger på krämen. Bakverken blir annars sega och blöta.

Använd en liten vass kniv när du skär upp vaniljstången - en vanlig pennkniv går bra. Skrapa ur kornen. De gör krämen lätt svartprickig, ett tecken på att du använt äkta vanilj till den.


Från Nya Mästerkocken 1985





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar