fredag 28 april 2017

Solrosbullar

DAGENS RECEPT 14-04-05


SOLROSBULLAR

Bullarna är goda att äta som de är, men blir ännu bättre med smör och ost. Solrosfrön i bröd ger en nötliknande smak. När fröna rostas i ugnen blir de spröda och goda att knapra på.

20 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl matolja
1 tsk salt
½ dl sirap
2 tsk stött fänkål
1 dl solrosfrön
ca 14 dl rågsikt

Pensling:
ägg
solrosfrön


Smula jästen i degbunken. Värm mjölken till 37° och rör ut jästen i litet av mjölken. Häll i resten av mjölken och rör ned olja, salt, sirap, fänkål och solrosfrön. Arbeta in det mesta av rågsikten till en smidig deg och låt degen jäsa ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet. Forma degen till ovala bullar. Lägg bullarna på smord plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö solrosfrön över. Grädda i ugn, 225°, ca 15 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 15 minuter att grädda


Annorlunda:
Nyttigare bullar och osötade vill kanske någon ha. Uteslut sirapen eller minska ned den till ½ msk. Litet sirap hjälper nämligen degen att höja sig. Byt ut solrosfröna mot linfrö eller sesamfrö. Smaksätt bullarna med anis eller litet kardemumma.

Koriander är en annan krydda som harmonierar väl med solrosfrön och rågsikt. Bullarna kan också bakas med vatten som degspad i stället för mjölk, men blir då mindre luftiga.

Festligare:
Solrosfröna får en fylligare och rundare smak när de rostas. Lägg fröna utan fett i en stekpanna (gärna teflonpanna) och värm. Skaka om hela tiden så att fröna endast rostas, inte bränns. De solrosfrön som används att strö på bullarna efter penslingen ska inte rostas på förhand. De rostas i ugnen under gräddningen.

Kom ihåg:
När du blandar frön, kärnor eller liknande i en deg blir den tyngre. Du kan öka mängden solrosfrön till 2 dl i receptet, men då bör de tillsättas när degen har jäst. Om du använder en mixer när du hackar nötter och kärnor ska du passa maskinen så den inte går för länge. Det blir lätt alltför finfördelat i maskin. Man vill ju gärna känna den litet korniga konsistensen i bullarna.

Mjukt bröd förvaras bäst på svalt ställe i en brödburk med lock. Diska brödburkarna ofta och torka dem väl för att brödet inte ska mögla. Brödet ska vara alldeles kallt innan det läggs i brödburken. Ha skilda burkar för kryddat matbröd och kaffebröd. De tar lätt smak av varandra.

Tips och idéer:
Rostade solrosfrön kan blandas med t ex rågflingor, havregryn och russin till müsli. Men när fröna är rostade är hållbarheten kort. Rosta därför inte mer än vad som går åt under en vecka. Solrosfrön kan strös över filmjölk, gröt, fruktsallad och andra rätter där man vill ha något knaprigt att tugga på.

Frys in:
Förpacka solrosbullarna i täta burkar eller plastpåsar. Ta bara upp så många du behöver åt gången. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar