lördag 29 april 2017

Chokladtårta med bananer

DAGENS RECEPT 14-10-11


CHOKLADTÅRTA MED BANANER

Någon gång emellanåt är det skönt att glömma allt vad kalorier heter och njuta av en riktigt smaskig tårta. Den här tårtan är sammanlagd med en speciell choklad-banancrème, som beskrivs nedan.

1 tårta

150 g smör eller margarin
300 g brun farin
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 medelstora mogna bananer
85 g blockchoklad
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten


Blanda rumsvarmt matfett med farin till en jämn massa. Blanda ägg, vaniljsocker och mosade bananer (det ska vara ca 2½ dl mos av bananerna) och rör ned blandningen i massan. Smält chokladen och låt den svalna något. Blanda sedan chokladen i smeten.

Vispa smeten kraftigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Blanda till sist ned vattnet. Fördela smeten i 2 smorda springformar och grädda bottnarna i 200 graders ugn ca 35 minuter. Pröva med sticka om de är färdiga.

Låt bottnarna svalna i formarna ca 5 minuter innan de ställs på galler att kallna. Behåll gärna bottenplattorna kvar under kakorna tills de är kalla. Fyll och garnera, se nedan!


Choklad-banancrème:
Smält 85 g god blockchoklad eller mjölkchoklad och låt den svalna. Rör drygt 50 g smör eller margarin och 250 g florsocker smidigt. Mosa en medelstor banan med en gaffel och blanda ned den i smör-sockerblandningen tillsammans med chokladen. Tillsätt ½ tsk vaniljsocker och 1 - 2 msk mjölk så att crèmen blir smidig i konsistensen.

Så här gör du tårtan färdig:
Lägg samman de två bottnarna med en del av crèmen emellan. Fördela sedan crème både på ovansidan och på sidorna. Garnera med bananskivor. Strö över en aning finriven choklad eller kakaopulver. Ställ sedan tårtan i kylskåp ett par timmar före serveringen. Tårtan kan för övrigt gärna stå i kylskåp upp till ett dygn.

Kom ihåg:
Bananer som ska användas i kakor ska vara ordentligt mogna, d v s de ska vara kraftigt gula med bruna strimmor i skalet och gärna riktigt mjuka när man trycker på dem, då smakar bananer som bäst.

Tårtan kan gärna stå upp till ett dygn i kylskåp före serveringen. Men vänta då med att garnera med bananskivor till strax innan tårtan ställs fram på bordet. Bananer mörknar snabbt sedan de skalats.

Om du vill kan du spritsa ut litet av crèmen runt tårtans kant.

Tips och idéer:
Om tårtbottnarna ser ut att bli för mörka under gräddningen kan du ställa in en extra plåt på falsen ovanför. Eller så kan du lägga litet folie över formarna. Men foliet måste ligga löst, så att vätskan som avdunstar kommer ut och inte stannar kvar och gör bottnarna blöta. Grädda tårtbottnarna på nedersta eller näst nedersta falsen i ugnen.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar