fredag 28 april 2017

Grova scones

DAGENS RECEPT 14-01-10


GROVA SCONES

De här sconesen är litet annorlunda. De är bakade med grahamsmjöl och litet hackade nötter och på ytan har vi strött grovt salt och litet kli. Snabbakade och goda är de.

12 scones

2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl hackade nötter eller mandel
2 tsk bakpulver
1 msk kli
100 g smör eller margarin
½ tsk salt
1 äggula
1 dl filmjölk

Pensling:
1 äggvita
2 msk kli
3 tsk grovt salt


Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, nötter, bakpulver och kli i en skål. Tillsätt matfettet och finfördela det med fingrarna i blandningen. Det ska bli en grynig massa. Tillsätt salt, äggula och filmjölk. Rör snabbt samman det hela till en lös deg, den ska inte arbetas.

Ta upp degen på bakbordet. Använd ev litet mjöl vid utbakningen. Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till runda kakor. Lägg dem på smord plåt och platta till dem med handen. Dela kakorna med kniv i fyra delar genom att skåra dem. Pensla med uppvispad äggvita och strö över kli och salt.

Grädda bröden i ugn vid 250° ca 12 minuter eller tills de pöst upp, fått fin färg och verkar porösa och genomgräddade. Bjud dem varma.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att grädda


Variation:
Scones kan bakas av olika sorters mjöl och kryddas med flera varierande kryddor. Det är viktigt att degen är lös, då blir de färdiga bröden porösa och lätta. Det är alltid bäst att blanda samman degen med händerna, använder  du hushållsmaskin kan degen bli alldeles för hård och fast. Du kan använda vanlig mjölk i stället för filmjölk. Krydda scones med anis, fänkål, kummin, sesamfrön. Blanda i torkad hackad frukt eller ev rårivna morötter eller äpplen som smaktillsats.

Kom ihåg:
Sätt alltid på ugnen innan du börjar blanda samman degen. Det är bäst att grädda scones med detsamma de är utbakade. Om du måste vänta med att grädda dem, så låt hela plåten stå på sval plats.

Mal inte nötterna eller mandeln till scones, utan hacka dem. Annars kan bröden lätt bli torra.

Du kan baka ut degen till en avlång kaka, lägga den på plåten och sedan skära degen i rutor. Grädda då som i vårt recept.

Tips och idéer:
Av vår deg kan du baka en pizza. Den blir visserligen inte så knaprig som med vanlig pizzadeg, men ändå god. Platta ut degen direkt på plåten till en ganska tunn, stor kaka. Lägg på önskad fyllning, t ex tomatskivor, skinkstrimlor, musslor, räkor eller oliver. Täck med riven ost och grädda ca 15 minuter i ugn vid 225°.


Från Nya Mästerkocken 1985






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar