söndag 30 april 2017

Stora pepparkakor

DAGENS RECEPT 14-12-08


STORA PEPPARKAKOR

Pepparkakor hör julen till, inte sant? Baka pepparkakor både till det egna hushållet och att ge som present åt vänner. Om du bakar ut degen till stora hjärtan går det fortare.

50 - 75 stora eller
175 små pepparkakor

250 g smör eller margarin
2 dl sirap
2 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk stött kardemumma
2 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
2 ägg
ca 11 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Garnering:
florsocker
vatten
eller
äggvita + florsocker + ättiksprit


Koka upp matfett, sirap, socker och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda ett par minuter och sedan svalna. Häll upp den i en skål, tillsätt äggen och rör kraftigt. Blanda samman vetemjöl och bikarbonat, rör ned detta och arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila på sval plats över natten. Kryddsmaken kommer fram bättre och degen blir fastare.

Kavla nästa dag ut en liten bit av degen till en ganska tunn kaka. Ta med pepparkaksmått ut en provkaka och grädda den vid 200 grader några minuter. Om den håller formen är degen lagom. Skulle den flyta ut bör du tillsätta litet mer vetemjöl.

Kavla ut resten av degen. Ta med mått ut hjärtan eller andra figurer och lägg dem på plåt. Grädda kakorna vid 225 grader ca 10 minuter. Lossa kakorna från plåten och låt dem svalna något. Lägg dem sedan på galler på smörpapper.

Garnera pepparkakorna enligt nedan.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 8 timmar för degen att vila
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Festligare:

Glasyr:
Blanda samman 2 dl florsocker med ytterst litet vatten. Rör blandningen slät och jämn. Du kan ev tillsätta 1 krm matolja, den gör glasyren blankare och smidigare. Om du vill kan du färga glasyren med litet vanlig hushållsfärg (karamellfärg).

Kristyr:
Blanda 2 dl florsocker, ½ äggvita och 1 krm ättiksprit. Rör blandningen mycket kraftigt så att den blir slät, smidig och seg. Den måste hålla formen om du ringlar ut den på en bit smörpapper. Färga den ev.

Garnering:
Spritsa ut glasyr eller kristyr med hjälp av en fast strut, som du vrider av dubbelt smörpapper. Du kan också använda en dubbel plastpåse. Klipp ett hål i struten eller påsen. Storleken på hålet avgör hur tunn eller kraftig glasering du får. Spritsa ut i ett trevligt mönster på kakorna och låt dem torka ordentligt innan du lägger samman dem.

Kom ihåg:
Gör alltid i ordning en pepparkaksdeg dagen innan den ska gräddas. Då blandar sig kryddorna bättre i degen och ger finare smak åt de färdiga kakorna.

Ta alltid ut degen en stund innan du ska kavla den, så att den hinner mjukna i rumstemperatur. Då går det lättare att kavla den.

Grädda alltid en provkaka av degen så att du genast kan avgöra om den är lagom fast.

Om du vill kan du lösa upp bikarbonaten i 1 msk vatten och blanda i pepparkaksdegen i stället för att blanda den med mjölet.

Tips och idéer:
Om du vill baka mycket stora hjärtan kan det vara lättare att kavla ut degen direkt på bakplåten. Ta ut med mått och plocka bort degresterna, då slipper du flytta deghjärtana från bakbord till plåt.

Om du inte har tillräckligt stor pepparkaksform kan du klippa ett hjärta av styv papp eller papper och använda. Skär med en kniv runt pappersformen.

Frys in:
Om du vill kan du frysa in pepparkakor även om de håller sig bra i burk i rumstemperatur eller i svalt skafferi. Frys in dem i täta burkar. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar