lördag 29 april 2017

Lättbakad kryddkaka

DAGENS RECEPT 14-06-30


LÄTTBAKAD KRYDDKAKA

En mustig och mycket saftig kaka. När den gräddas sätts den in i kall ugn och sedan gräddas den medan ugnen värms upp. Kanske något att baka nu i energispartider.

1 kaka i en 1½-litersform

3 dl vetemjöl
2 dl farin
1 tsk bikarbonat
2 tsk stött kardemumma
2 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1½ dl crème fraîche
2 ägg
4 msk smält smör eller margarin


Smörj och mjöla en avlång bakform, 1½ liter.

Lägg vetemjöl, farin, bikarbonat och alla kryddor i en rymlig skål och blanda väl. Tillsätt crème fraîche och därefter äggen, lätt uppvispade. Rör till sist ned matfettet. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt med en degskrapa. Sätt in formen i kall ugn och sätt termostaten på 200°.

Grädda kakan ca 45 minuter tills den fått fin färg, pöst upp och verkar genomgräddad. Pröva med sticka, den ska kännas ganska torr när du drar den ur kakan. Lossa kakan försiktigt runt kanterna. Låt den stå i ugnen en stund sedan du stängt av värmen, ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Festligare:
Baka kakan i en springform i stället för i en avlång brödform. Låt kakan svalna på galler under formen. Dela kakan i två eller tre bottnar och fyll med en läcker kakkräm, som du gör så här: Vispa samman 1 ägg, 1 msk socker och 1 msk maizena i en kastrull. Tillsätt 2 dl mjölk. Värm upp blandningen under vispning tills den precis kokar upp. Häll krämen i en skål, strö över en aning socker och låt krämen svalna.

Blanda sedan en smörkräm av drygt 1 dl florsocker och 75 g smör eller margarin. Blanda ned kakkrämen i smörkrämen och lägg samman kakbottnarna med kräm emellan. Bred också kräm ovanpå kakan. Ställ kakan svalt, gärna över natten, och garnera med flisad choklad vid serveringen.

Kom ihåg:
En kryddkaka smakar härligt gott tillsammans med ett glas saft en varm sommardag.

I stället för saft kan kakan serveras till iste. Gör så här: Brygg te i tekanna som vanligt, men ta litet mer teblad och låt teet dra litet kortare tid för att vara säker på att det inte blir bittert i smaken. Lägg några istärningar i varje glas och häll över varmt te. Var och en får sockra sitt te strax innan det är helt kallt. Lägg också en citronskiva i varje glas.

Tips och idéer:
Den här kryddkakan kan också bakas i långpanna. Skär den färdiga kakan i bitar och servera ev med smör och marmelad till kaffe eller te.

Om du fryser in bitar av kakan som bakats i långpanna så tinar de mycket snabbt.

Frys in:
Kakan går fint att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar