fredag 28 april 2017

Skurna kardemummakakor

DAGENS RECEPT 13-12-29


SKURNA KARDEMUMMAKAKOR

De här kardemummakakorna är särskilt goda och dessutom mycket lättbakade. Hos många har de varit en stående julkaka i många år och kanske kan de bli det också hos dig. Goda att servera till bl a glöggen.

Ca 80 kakor

225 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl finhackad sötmandel
1 msk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl


Lägg matfettet i en skål och låt det bli mjukt. Tillsätt socker, mandel och kardemumma. Rör kraftigt. Arbeta snabbt in mjölet. Forma degen till 3 - 4 fyrkantiga längder och linda in dem i folie. Låt dem ligga i kylskåp ca 2 timmar.

Ta ut en längd i taget och skär den i jämna skivor. Lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i ugn vid 225° ca 8 minuter eller tills de fått lätt färg och är genomgräddade.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar för degen att vila
Ca 8 minuter/plåt att grädda


Annorlunda:
Smaksätt degen med 2 tsk mald ingefära eller lika mycket mald kanel i stället för med kardemumma. Gör degen som i vårt recept och låt den vila. Skär den i skivor. Doppa dem i socker blandat med ingefära eller kanel innan du gräddar dem. Grädda som i vårt recept.

Snabbare:
Det finns färdig mördeg att köpa för den som har riktigt bråttom. Smaksätt degen som i vårt recept och följ våra anvisningar. Grädda.

Kom ihåg:
Du kan göra en stor sats deg och förvara i kylskåp några dagar eller upp till en vecka eller längre. Forma då degen till längder så behöver du bara skära dem i skivor och sedan grädda. Bekvämt och praktiskt.

Kardemumma är särskilt gott i bakverk. Du kan köpa den färdigmald eller stött, men bäst smak får du om du köper hela kardemummafrön och stöter själv i mortel när du ska använda dem.

Tips och idéer:
Kom ihåg att både smör- och margarinpaket är graderade på själva foliepapperet. Det är därför lätt att skära av så mycket matfett du behöver till ett recept genom att följa markeringarna. Skär gärna med en kniv som du först doppat i varmt vatten.

Frys in:
Både de färdiggräddade kakorna och degen kan du frysa in. Linda in degen i folie eller plastfilm och förpacka gärna i ytterpåse. Lägg de färdiga kakorna i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid för deg ca 2 månader, för kakor ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar