lördag 29 april 2017

Formbröd med nässlor

DAGENS RECEPT 14-06-27


FORMBRÖD MED NÄSSLOR

Ett smakligt och hälsosamt matbröd med förvällda, finfördelade nässlor i degen. I stället för nässlor kan du mycket väl använda färsk eller djupfryst spenat.

2 bröd

5 dl mjölk eller filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk matolja
1 dl förvällda, finfördelade nässlor
6 dl matbrödmjöl av vete
4 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl

Pensling:
vatten


Värm mjölken till ca 37°. Smula jästen i en degbunke, häll på litet av mjölken och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölken. Tillsätt salt och olja och till sist nässlorna. Blanda i matbrödsmjölet och grahamsmjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt vetemjölet och arbeta vidare tills degen är jämn och fast. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa till sin dubbla storlek, övertäckt med bakduk, ca 20 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar. Baka ut till två avlånga bröd och lägg dem i smorda brödformar. Täck över med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla bröden med vatten och grädda i ugn vid 200° ca 40 minuter.

Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna under bakduk.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda


Enklare:
I stället för nässlor kan du använda djupfryst spenat, som redan är finfördelad. Till den här satsen behöver du 1 pkt (175 g) djupfryst, hackad spenat. Låt spenaten tina och rinna av väl. I övrigt som i receptet.

Annorlunda:
Baka ut degen till två runda bröd i stället. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö rikligt med torkade, finfördelade nässlor över före gräddningen.

Kom ihåg:
När du plockar nässlor så undvik att plocka dem längs vägkanterna. Använd handskar och klipp av nässlorna med en sax. Ta bara fräscha, späda nässlor eller de 4 - 5 översta bladen av större nässlor. Skölj nässlorna innan du tillreder dem.

Använd nässlor till soppa, bröd, stuvning, plättar, te och i övrigt till rätter du vanligen använder spenat. Nässlan är mycket järnrik och i motsats till spenat innehåller nässlan inte oxalsyra.

Tips och idéer:
Plocka och torka nässlor för vinterns behov. Ansa och skölj nässlorna. Bred ut bladen på bakplåtspapper på plåt och torka dem i eftervärme i ugnen. Bladen bör bli så torra att du kan smula dem mellan fingrarna. Förpacka dem i burkar med lock.

Till nässelte behöver du 1 msk torkade nässlor per kopp. Låt teet dra ca 5 minuter.

Frys in:
Låt brödet svalna ordentligt. Förpacka i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar