lördag 29 april 2017

Honungsrulle

DAGENS RECEPT 14-09-18


HONUNGSRULLE

I september månad kommer den nyslungade honungen på marknaden och därför passar vi på att baka en välsmakande och läcker rulltårta med aprikosmarmelad som fyllning och med honung i smeten.

1 rulltårta

2 ägg
50 g brun farin
100 g honung
ca 1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/4 tsk malda nejlikor
rivet skal av ½ apelsin
1 msk apelsinsaft

Fyllning:
ca 2 dl god aprikosmarmelad
3 msk hackad mandel


Rör äggulorna tillsammans med farin och honung. Rör kraftigt. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och sikta ned blandningen i äggsmeten. Vänd ned det med en degskrapa eller sked. Blanda rivet apelsinskal och apelsinsaft i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ned dem.

Fördela smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Grädda i 225 grader 5 - 6 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat smörpapper.

Blanda marmelad och hackad mandel och fördela detta över 3/4 av kakan. Rulla samman till en rulle. Rulla in kakan i papper så att den håller samman. Lägg rulltårtan att dra tills den svalnat helt.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 6 minuter i ugnen


Variation:
Baka rulltårtan enligt vårt recept, men använd äpplen som fyllning i stället för aprikosmarmelad. Skala och kärna ur 3 - 4 äpplen. Skär dem i mindre bitar och koka dem med 3 msk vatten tills de är helt mjuka. Rör ned socker efter smak och ca 1 dl grovhackad mandel. Låt moset svalna. Fyll rulltårtan och rulla ihop enligt receptet.

Festligare:
Lägg rulltårtan på ett vackert fat och spritsa vispad grädde i något trevligt mönster över hela ovansidan på kakan. Garnera ev med flisad choklad eller några vackra bär.

Kom ihåg:
Det är viktigt att inte grädda kakan för länge. Då blir den torr och svår att rulla ihop utan att spricka.

Att kakan ska stjälpas upp på sockrat papper hjälper till så att kakan inte hänger vid papperet medan den svalnar. Dessutom ser det trevligt ut med den sockrade ytan.

Om det verkar svårt att lossa papperet från kakan kan du antingen fukta papperet med vatten eller lägga en fuktig handduk över hela kakan en stund. Det brukar hjälpa.

Tips och idéer:
En rulltårta kan användas som stomme i en trevlig dessert. Skär den i ganska tjocka skivor och lägg skivorna på ett stort fat eller en och en på små assietter. Garnera med vispad grädde och färska bär. Eller servera rulltårtan till kaffe, te eller juice. Rulltårtan är ganska hållbar p g a sin fuktighet.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar