fredag 28 april 2017

Sockerskorpor

DAGENS RECEPT 14-05-01


SOCKERSKORPOR

De är torra och knapriga och smakar som småkakor. De hör hemma på kaffebordet lika väl som i sopptallriken och det är inte frågan om att ta bara en eller två. Skorporna är hållbara men de kommer att ha en strykande åtgång. Förvara dem i burk med lock.

Ca 160 skorpor

1½ dl socker
ca 7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
150 g smör eller margarin
1½ dl mjölk eller grädde


Blanda samman alla torra ingredienser och finfördela matfettet i mjölblandningen. Tillsätt vätskan och arbeta hastigt ihop degen. Ta upp den på bakbordet. Forma ca 80 små runda bullar och lägg dem på plåt. Grädda i ugn, 225°, ca 8 minuter.

Klyv bullarna mitt itu medan de är varma och rosta dem i ugn, 150°, ca 30 minuter eller tills skorporna fått vacker färg.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att grädda
Ca 30 minuter att rosta


Annorlunda:
Här är ett litet annorlunda recept på sockerskorpor med ägg. Smula samman 4½ dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och 125 g smör eller margarin. Vispa upp ett litet ägg och rör ned det i smör- och mjölblandningen tillsammans med 1 dl socker, ½ dl grädde och rivet citronskal. Arbeta samman degen väl och rulla ut den i längder. Skär längderna i småbitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn, 200°, ca 8 minuter. Dela bullarna medan de är varma och lägg dem tillbaka på plåten. Följ receptet i övrigt.

Kom ihåg:
Bröd och skorpor brukar smaksättas med olika brödkryddor. Vanligast är kanske att man använder kardemumma och kanel till småskorpor, men man kan också pröva nya kryddor som omväxling.

Anis är en av de äldsta, kända kryddorna. Säljs både hel och malen.

Apelsinskal kan användas både färska och torkade. Färska rivna apelsinskal ger både färg och god smak åt skorporna.

Citronskal är något beskare än apelsinskal.

Koriander är en relativt sällan använd krydda med mycket aromatisk smak. Säljs både hel och malen och är utmärkt att använda i skorpor och vetebröd.

Tips och idéer:
Ugnen är till bekymmer ibland. Det händer ju att gratänger bubblar över, att sockerkakan stiger över kanten och att det stänker fett från steken. Gnid in botten och väggar i ugnen med vanlig såpa när ugnen kallnat. Tvätta ur efter ett par timmar. Lägg gallret i en lösning med maskindiskmedel och gnid med fintrådig stålull.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar