fredag 28 april 2017

Äppelfylld krans

DAGENS RECEPT 14-01-06


ÄPPELFYLLD KRANS

Det här är en extra god krans. Du gör den på en fin vetedeg och fyller den med friska, syrliga äpplen blandade med socker och kanel. Den är så god att du till och med kan servera den som efterrätt med vispad grädde.

1 krans

25 g jäst
3 msk ljummet vatten
1 dl mjölk
1 ägg
ca 6 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin

Fyllning:
2 syrliga äpplen
1 tsk kanel
½ tsk malda nejlikor
4 msk socker

Pensling:
1 ägg
flagad mandel
florsocker


Rör ut jästen i en degbunke i fingervarmt vatten. Hacka samman ca 300 g vetemjöl med matfettet. Smula ev fettet med fingrarna i mjölet. Tillsätt ägg och mjölk till jästen. Tillsätt sedan mjölblandningen och arbeta snabbt samman till en lös, smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca ½ timme.

Skala och riv äpplena. Blanda med kanel, nejlikor och socker. Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en avlång kaka och lägg fyllning på ca 2/3.

Rulla ut degen till en rulle. Sno den lätt. Lägg den som en krans på smord plåt. Låt jäsa övertäckt ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandel. Grädda i 225° ugn 20 - 25 minuter tills kransen fått fin färg och är genomgräddad. Dofta över florsocker när den svalnat.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att jäsa
Ca 25 minuter att grädda


Variation:
Byt ut det ena äpplet i fyllningen mot 1 dl russin. Forma degen till en rak längd. Klipp den ev i flikar före. Pensla och grädda som i vårt recept.

Byt ut det ena äpplet mot 1 banan och använd brun farin i stället för strösocker till fyllningen. I övrigt som i vårt recept.

Kammar

Du kan baka ut degen till "kammar" i stället. Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en avlång platta. Lägg fyllning på halva degen. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik den andra halvdelen av degen över. Skär sedan den sammanvikta degen i ca 10 cm långa bitar. Skär ca 1 cm långa skåror på ena sidan av degen. Forma till "kammar". Lägg på plåt och låt jäsa. Grädda i ugn vid 225 - 250° 15 - 20 minuter.

Kom ihåg:
Den här kransen är allra godast om du serverar den nybakad och ännu varm.

Du måste avpassa mängden socker i fyllningen efter hur sura äpplena är. Är de söta kan 2 msk socker vara tillräckligt.

Om du tar vattnet till jästen direkt från varmvattenkranen måste du komma ihåg att det bara får vara fingervarmt, d v s 37°.

Tips och idéer:
Riv alltid äpplen alldeles innan de ska användas, annars blir de fort mörka och missfärgade. Droppa ev över litet citronsaft, då bibehålls den ljusa färgen.

När du river äpplen ska du låta kärnhuset vara kvar. Riv sedan runt detta. Det gör inte heller något om en eller annan äppelkärna kommer med i fyllningen.

Frys in:
Kransen är godast nybakad men kan också frysas in. Förpacka den väl på en bit kartong och linda sedan in den i frysfolie. Tina och värm den i ugnen när du ska servera den, då blir den bäst. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar