fredag 28 april 2017

Vita kokoskakor

DAGENS RECEPT 14-02-10


VITA KOKOSKAKOR

Även en nybörjare kan baka de här kakorna utan större besvär. Det är bara att blanda ihop ingredienserna till smeten och sedan sätta igång att grädda. Citronsaften ger frisk smak åt de här småbröden, som annars blir ganska söta.

Ca 20 kakor

3 dl kokosflingor
drygt 1 dl socker
2 äggvitor
1 msk citronsaft


Blanda kokosflingor och socker. Tillsätt de lätt uppvispade äggvitorna och citronsaften. Rör smeten tills den är jämn i konsistensen.

Klicka ut smeten med två teskedar till toppar på plåt med bakplåtspapper. Om du inte använder bakplåtspapper kan du smörja plåten och mjöla den med potatismjöl. Grädda kakorna i ugn vid 175° ca 15 minuter eller tills de är ljusbruna och känns genomgräddade.

Låt kakorna svalna på plåten och lossa dem först efter en stund. De här kakorna fastnar lätt i underlaget, så var försiktig när du tar dem från plåten.


Ca 5 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Enklare:
Tillsätt äggvitorna ovispade. Låt smeten stå en stund på varm plats. Då sväller kokosflingorna och kakorna blir en aning sega. Det är en smaksak om man föredrar frasiga eller sega kokoskakor.

Annorlunda:
Här ett annat recept på kokoskakor. De här kakorna blir väldigt möra. De flyter ut ganska mycket vid gräddningen. Vispa 2 ägg och 2 dl socker. Tillsätt ca 6 dl kokosflingor och ev 2 msk citronsaft. Klicka ut smeten med två teskedar på plåt med bakplåtspapper. Grädda vid ganska svag ugnsvärme.

Av denna smet kan du också grädda 2 - 3 tårtbottnar. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper till ca 1½ cm tjocka runda kakor. Grädda vid 175° ca 15 minuter. Låt bottnarna svalna på plåten. Lossa dem försiktigt och fyll bottnarna med glass eller vispad grädde med någon smaktillsats och servera genast.

Kom ihåg:
Kokosflingor tillverkas av fruktköttet från kokosnötter. Torkat fruktkött kallas kopra. 100 g kokosflingor innehåller 346 kalorier och smaken påminner litet om hasselnötter. Kokosflingor innehåller dock litet mindre fett än nötter.

Tips och idéer:
Du kan använda kokosflingor i stället för ströbröd att bröa kakformen med när du bakar mjuka kakor. Då blir ytan dekorativ och det ger fin smak.

Du kan rulla bitar av ischoklad i kokosflingor, då fastnar de inte i varandra.

Kokosflingor är också gott som fyllning i vetebröd eller som garnering på kakor och efterrätter.

Frys in:
De här kakorna går utmärkt att frysa in. Förpacka väl i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar