lördag 29 april 2017

Maria Magdalenakakor

DAGENS RECEPT 14-05-26


MARIA MAGDALENAKAKOR

De ser inte mycket ut för världen, de här kakorna, det ska erkännas - men skenet bedrar som så ofta. De är spröda, har smak av mandel och choklad, och är så läckra att de kommer att få en strykande åtgång. Göm kakburken!

Ca 80 kakor

225 g smör eller margarin
2½ dl farin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g sötmandel, 2 dl
100 g mörk blockchoklad


Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda mjöl och bakpulver, hacka mandel och choklad och rör ned alltsammans i smeten. Forma smeten till små bullar, ca 80 st. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem något.

Grädda i ugn, 175°, ca 15 minuter tills kakorna är ljusbruna.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Annorlunda:
Uteslut blockchokladen i kakdegen. Blanda samman alla övriga ingredienser och baka ut kakorna och grädda dem. Smält blockchokladen i vattenbad och rör ned ½ msk matolja. Pensla den smälta chokladen med en brödpensel över kakorna så de blir strimmiga av choklad. Låt chokladen stelna.

Festligare:
Byt ut sötmandeln mot finhackade valnötter och följ receptet i övrigt.

Kom ihåg:
De flesta småkaksdegar ska bara blandas samman, inte arbetas för länge. Det gäller särskilt kakor som innehåller hackad choklad. Chokladen kan lätt smälta och degen bli till en kletig massa. Grädda gärna en provkaka. Om kakan flyter ut och förlorar formen behöver degen en eller ett par matskedar vetemjöl till. Om kakan skulle bli för hård kan man tillsätta litet mer fett. Förvara kakorna i absolut rena och torra burkar. Det är inte bra att lägga papper i botten på burken. Papperet drar nämligen åt sig fett från kakorna och kan lätt ge dem härsken lukt och smak. Kakor ska förvaras i rumstemperatur.

Tips och idéer:
Hur försiktig man än är med sina småkakor kan det hända att några kakor går sönder. Smulor efter goda kakor kan användas till läckra små överraskningsefterrätter. Vispa upp 1 dl vispgrädde och rör ned ett par tre krossade småkakor. Smaksätt ev med litet likör eller koncentrerad apelsinjuice. Lägg persikohalvor på assietter med kupiga sidan nedåt och lägg i en klick grädde. Strö flagad mandel över.

Frys in:
Kakorna är mycket hållbara. Ännu längre håller de sig förstås om de fryses in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar