fredag 28 april 2017

Påsktårta

DAGENS RECEPT 14-04-04


PÅSKTÅRTA

Detta är en tårta med kungliga anor och den kallas också Oscar IIs tårta. Visst är den läcker att bjuda på i påsk. Vilket föredrar du? Att servera tårtan som dessert eller att låta den trona på kaffebordet?

1 tårta, 8 - 10 bitar

Bottnar:
100 g sötmandel
1½ dl socker
4 äggvitor

Smörkräm:
4 äggulor
½ dl socker
2 dl mjölk
1 msk maizena
150 g smör eller margarin

Nougat:
20 sötmandlar
3/4 dl socker

Garnering:
flagad mandel


Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med sockret. Vispa vitorna hårt och vänd ned dem i blandningen.

Rita av en tallrik, ca 21 cm i diameter, på två bakplåtspapper. Bred ut smeten i cirklarna till två runda bottnar. Grädda i ugn, 175°, ca 20 minuter.

Blanda samman alla ingredienserna till smörkrämen, förutom matfettet, i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den blir tjock. Rör ned matfettet i klickar och låt krämen kallna.

Hacka mandeln till nougaten. Smält under omrörning sockret i en stekpanna. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt. Häll upp nougaten på ett oljat smörpapper och låt den kallna.

Krossa nougaten i mortel och blanda i smörkrämen. Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg den andra ovanpå och bred på resten av smörkrämen. Garnera med flagad mandel.


Ca 1 timme att förbereda
Ca 20 minuter att grädda


Enklare:
Gör bara en tårtbotten. Bred ut mandelsmeten i en rund, smord och bröad form och grädda på samma sätt fastän något längre tid. Stjälp upp kakan och bred kräm ovanpå och runt kanterna när kakan kallnat.

Billigare:
Uteslut nougaten eller använd ett par msk nougatströssel. Garnera med strössel i stället för flagad mandel.

Festligare:
Färga mandelmassa eller marsipan gul och forma till små kycklingar. Dekorera tårtan med kycklingarna.

Kom ihåg:
Det går fortare att göra tårtbottnar av färdig mandelmassa än att skålla, skala och mala mandel. Till två bottnar behövs 200 g mandelmassa och 1 äggvita. Riv mandelmassan på rivjärn. Rör den smidig med en äggvita. Bred ut smeten på smorda och mjölade plåtar eller på bakplåtspapper. Markera runda bottnar med en tallrik, ca 21 cm i diameter. Grädda i 175° ca 20 minuter. Låt bottnarna kallna innan krämen breds på. Färga litet mandelmassa gul eller grön och kavla ut en smal remsa som du formar till en rosett.

Tips och idéer:
Var försiktig när du smälter socker. Häll sockret i den kalla stekpannan och skaka pannan och rör försiktigt när sockret börjar smälta. Se till att det smälta sockret inte stänker eller sprätter. Det blir mycket hett och kan ge svåra brännskador. Mandeln ska bli glaserad runt om och måste kallna helt innan den kan krossas eller hackas. Krossa i mortel.

Frys in:
De färdiga mandelbottnarna går utmärkt att frysa. Förpacka dem väl och använd gärna ytteremballage. De spröda bottnarna kan annars lätt gå sönder i frysen. Tiningstid i rumstemperatur är ca 10 minuter. Förvaringstid 4 - 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar