fredag 28 april 2017

Finska pinnar

DAGENS RECEPT 14-03-19


FINSKA PINNAR

Finska pinnar är klassiska småkakor. Förr hade de sin givna plats på kaffebordet med alla sju sorterna. Sju sorters kakor är inte längre ett måste, man väljer i stället att baka en eller två sorters småkakor. Men då får det bli något riktigt extra gott, som t ex finska pinnar!

Ca 45 kakor

50 g (3/4 dl) sötmandel
5 bittermandlar
200 g smör eller margarin
½ dl socker
4 dl vetemjöl

Pensling:
1 uppvispat ägg

Garnering:
hackad mandel
pärlsocker


Skålla och skala mandeln. Mal på mandelkvarn eller kör i mixer. Blanda mandel, smör, socker och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg. Lägg den kallt att stelna (gärna över en natt).

Rulla ut degen till längder och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på hackad mandel och pärlsocker. Grädda i ugn, 175°, 10 - 12 minuter eller tills kakorna fått fin färg och känns genomgräddade. Låt dem svalna en stund på plåten.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar för degen att vila
10 - 12 minuter att grädda


Billigare:
Byt ut mandeln mot 1 dl potatismjöl. I övrigt enligt receptet.

Snabbare:
Ett rationellt sätt att baka ut finska pinnar är att dela degen i fem lika delar och rulla ut dem till längder. Lägg längderna tätt intill varandra. Pensla med uppvispat ägg och skär längderna i 5 cm långa bitar. Doppa sedan kakorna i pärlsocker och hackad mandel.

Kom ihåg:
Om fettet är kallt och hårt arbetar man bäst ihop ingredienserna direkt på bakbordet. Lägg mjöl, mald mandel och socker i en hög med fettet ovanpå. Hacka samman alltihop till en smågrynig blandning och arbeta ihop degen med händerna. Degen behöver sedan vila innan den bakas ut.

När fettet är mjukt går det lätt att blanda med övriga ingredienser. Oavsett om du arbetar för hand eller med maskin behöver degen vila en stund före utbakningen.

Degen ska arbetas endast så länge att den blir sammanhängande. Arbetas den mer blir den kladdig och kan dela sig och bli svår att hantera.

Tips och idéer:
Skållad mandel kan lätt bli seg och smaklös om den får koka. Koka därför upp vattnet och lägg i mandeln. Lyft sedan bort kastrullen från värmen. Låt mandeln ligga kvar i det heta vattnet någon minut. Häll av vattnet och spola mandeln i kallt vatten. Då går skalet lätt att lossa. Torka sedan mandeln lätt på hushållspapper eller i handduk innan den hackas eller mals.

Frys in:
Det går bra att frysa in degen eller de färdiggräddade kakorna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar