lördag 29 april 2017

Kall laxpaj

DAGENS RECEPT 14-06-07


KALL LAXPAJ

Vår kalla laxpaj kommer säkert att göra succé bland vänner och bekanta som tittar in på en bit mat. Pajbottnen kan göras färdig redan dagen innan eller ännu tidigare om du fryser in den.

1 paj

Botten:
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
3 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g varmrökt regnbåge eller lax
4 gelatinblad
1 dl vatten
2 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
1 tsk salt
krossad grönpeppar
svartpeppar
1 tsk socker
3 msk finhackad dill


Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver på bakbordet eller i en skål. Finfördela rumsvarmt matfett i mjölet med fingertopparna eller ett par knivar. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Klä en smord pajform med degen (ca 26 cm i diameter). Degen ska gå upp mot kanten. Grädda pajbottnen i ugn vid 225° ca 20 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt bottnen svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Rensa och dela fisken i mindre bitar. Vispa grädden till skum och blanda samman den med gräddfil, fisk och kryddor. Smaka av och tillsätt citronsaft. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i 1 dl hett vatten. Låt blandningen svalna något och tillsätt den sedan till fyllningen. Bred fyllningen på pajbottnen och ställ det hela på sval plats 1 - 2 timmar.

Servera pajen kall med en fräsch sallad och gärna citron i klyftor eller skivor.


Ca 30 minuter att förbereda
1 - 2 timmar att stå svalt
Ca 20 minuter att grädda


Enklare:
Köp färdig, djupfryst smördeg. Låt degen tina och kavla ut den. Lägg den i pajformen. I övrigt enligt receptet.

Billigare:
Välj böckling till fyllningen i stället för lax. Du behöver ca 400 g böckling. Rensa böcklingen och använd också ev som i fyllningen. Rommen ger en pikant smakbrytning.

Kom ihåg:
Du kan använda hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl till pajdegen. Blanda ihop degen mycket snabbt. Om du arbetar den för länge blir den seg och påminner mera om bulldeg.

Servera någon fräsch sallad till den kalla pajen. En blandad sallad på vanliga sommargrönsaker passar fint.

Tips och idéer:
En paj av den här typen är både praktisk och trevlig att bjuda på när man är många, t ex vid skolavslutning eller konfirmation. Den är praktisk eftersom den kan göras färdig i god tid. Om du vill kan du då göra 1½ sats och grädda pajbottnen på bakpappersklädd plåt eller i långpanna. Låt bottnen svalna och följ i övrigt receptet.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar