lördag 29 april 2017

Små bakelser med jordgubbar

DAGENS RECEPT 14-07-30


SMÅ BAKELSER MED JORDGUBBAR

Väldigt många av oss har semester under juli månad. Vi tar litet lättare på matlagningen. Bakning är kanske inte så intressant, men något till kaffet eller till dessert vill vi allt ha. Här är ett recept på små bakelser som kan bakas och frysas in.

Ca 20 små bakelser

150 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
1 dl mald mandel
drygt 3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 - 3 dl vaniljkräm
1 dl vispgrädde
ca 1 l jordgubbar


Lägg rumsvarmt, riktigt mjukt matfett i en bunke och tillsätt socker. Blanda smeten jämn, men arbeta inte för mycket. Tillsätt ägget och rör om. Rör ned den malda mandeln. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Arbeta samman degen lätt - rör inte för mycket.

Pensla bakelseformar med litet olja eller smält smör. Dela degen i 20 bitar och klä formarna med den. Grädda i ugn, 200°, knappt 15 minuter. Stjälp sedan upp bottnarna på galler och låt dem svalna.

Fyll med vaniljkräm, som du blandat med vispad grädde. Garnera med färska halverade eller hela jordgubbar.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Billigare:
Uteslut mandeln och tillsätt i stället mer vetemjöl. I övrigt som i receptet.

Annorlunda:
Fyll bottnarna med en god chokladkräm i stället för vaniljkräm. Eller gör en läskande bär-keso och använd som fyllning. Då blandar du keso, vispad grädde och färska hackade eller mosade bär. Smaksätt blandningen med litet socker eller vaniljsocker om du vill.

Enklare:
Baka en stor "bakelse" i en pajform. Grädda då i 200° ugn ca 20 minuter i stället. Fyllningen kan då också kompletteras med glass.

Kom ihåg:
Av den här degen blir det ca 20 små eller 10 större bakelsebottnar.

Smörj formarna med olja eller smält smör eller margarin så lossnar bakverken mycket lätt när man knackar försiktigt på undersidan av formarna. Det finns numera också små formar som är teflonbehandlade och som inte behöver smörjas. Men om du gräddar i teflonformar blir gräddningstiden något kortare.

Tips och idéer:
Spara gärna aluminiumformarna som du får när du köper färdiga bakverk eller annan mat med hem. De kan komma till nytta när du ska baka t ex de här mördegsbottnarna. Smörj dem före gräddningen.

Har du riktigt bråttom kan du köpa färdiga bakelsebottnar eller använda skivor av sockerkaka som botten till bakelserna.

Frys in:
Baka gärna många bottnar och frys in. Förpacka väl. Fyll dem till serveringen. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar