lördag 29 april 2017

Plommonkaka

DAGENS RECEPT 14-09-10


PLOMMONKAKA

Här är en fin liten dessert som dessutom är mycket lättlagad. En fin avslutning på en god middag.

4 portioner

1 ägg
3 msk socker
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
1/3 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
250 g plommon
1 - 2 msk socker
saft av ½ apelsin
1½ dl vispgrädde
ev riven choklad


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned detta i äggsmeten. Häll degen i en väl smord form, gärna springform, och grädda kakan i 200 graders ugn ca 8 minuter.

Halvera och kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar. Blanda dem med socker och apelsinsaft och låt dem dra ca 20 minuter.

Vispa grädden ganska hårt. Lägg den avsvalnade kakan på ett serveringsfat och fördela fruktblandningen över. Garnera med vispgrädde och ev riven choklad.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter för frukten att dra
Ca 8 minuter att grädda


Snabbare:
Använd en färdigköpt tårtbotten. Tillred fyllningen enligt receptet och garnera med grädde och choklad enligt önskan.

Variation:
Använd väl avrunna persikor på burk. Lägg dem med den kupiga sidan upp ovanpå kakan. Rosta 25 g mandelflagor i en stekpanna i litet smör. Strö mandel över persikorna och garnera enligt receptet.

Festligare:
Ersätt apelsinsaften med 3 msk vin, t ex madeira. Häll vinet över plommonen eller persikorna och låt frukten dra i vinet. I övrigt enligt receptet.

Kom ihåg:
Du kan använda vilken sorts plommon du vill till den här plommonkakan. Men det är viktigt att plommonen får dra ordentligt med socker och apelsinsaft. Lägg gärna fruktblandningen på kakan i god tid före serveringen, så att den goda smaken hinner tränga in i kakan ordentligt.

Tips och idéer:
När du vispar grädde som ska kunna spritsas ut på en kaka eller dessert är det viktigt att inte vispa grädden så att den blir alltför hård. Då blir det svårt att fördela grädden. Å andra sidan får den inte heller vara för lös.

Frys in:
Frys gärna in kakan och fyllningen var för sig. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar