lördag 29 april 2017

Chokladbiskvier

DAGENS RECEPT 14-10-30


CHOKLADBISKVIER

Dessa läckra små bakverk passar fint att servera med kaffe som avslutning på en festlig måltid. Om du tycker de verkar jobbiga och tar för mycket tid kan du dela upp arbetet och baka bottnar en dag och sedan fylla och glasera nästa dag.

Ca 30 biskvier

Mandelbottnar:
250 g sötmandel
250 g florsocker
2 äggvitor

Fyllning:
100 g smör eller margarin
50 g florsocker
1 äggula
2 msk kakaopulver
2 tsk starkt kaffe

Glasyr:
100 g blockchoklad


Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandel och florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i mandel-sockerblandningen. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt och grädda i 175 graders ugn ca 15 minuter eller tills bottnarna är ljusbruna. Låt dem svalna något innan du flyttar dem från plåten till ett galler för att kallna.

Gör fyllningen. Rör matfett och florsocker till en porös massa. Tillsätt äggulan under kraftig omrörning, tillsätt kakao och kaffe och rör blandningen jämn. Fördela fyllningen på kakbottnarna.

Smält chokladen i vattenbad. Bred snabbt choklad på kakorna med en pensel. Låt kakorna stå kvar på gallret medan du glaserar dem och sedan tills chokladen stelnat helt.


Ca 1 timme att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Enklare:
Litet enklare, men ändå gott, blir det om du utesluter fyllningen och glaserar kakorna direkt. Beräkna då ca 150 g blockchoklad i stället.

Du kan spara litet tid och arbete genom att mala mandeln direkt, oskalad. Kakorna blir då en aning mörkare i färgen, men smaken är lika god.

Annorlunda:
I stället för chokladsmörkräm kan du fylla kakorna med ett fast äppelmos eller någon god marmelad. Men konsistensen på moset eller marmeladen måste vara fast, annars hålls inte glasyren hel på ytan.

Kom ihåg:
Låt kakbottnarna svalna helt och hållet innan du breder på fyllningen. Annars smälter fyllningen in i kakorna.

Kakorna behöver inte nödvändigtvis göras helt klara vid ett och samma tillfälle. Dela upp de olika momenten, d v s baka bottnarna en dag och fyll och glasera nästa dag.

Tips och idéer:
De fina mandelbottnarna kan serveras utan vare sig fyllning eller glasyr som småbröd till kaffe eller te. De passar också fint till olika desserter som serveras i portionsglas, t ex glass eller sorbet. Om du vill kan du då också göra kakorna något mindre.

Frys in:
Baka kakbottnarna och frys in. Fyll och glasera dem till serveringen. Förvaringstid 3 - 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar