söndag 30 april 2017

Citronkrokar

DAGENS RECEPT 14-11-04


CITRONKROKAR

De här läckra kakorna bakas med jäst och yoghurt och blir fantastiskt goda. Citronen ger dem fin smak, de är lättbakade och dryga. Baka gärna stor sats och frys in litet för kommande behov.

Ca 25 kakor

15 g jäst
1 dl naturell yoghurt
½ tsk salt
2 tsk socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk rivet citronskal
1 msk pressad citronsaft

3 msk socker
2 msk rivet citronskal


Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt yoghurten och rör ut jästen i den. Tillsätt salt, socker och ägg. Arbeta in ca 5 dl vetemjöl. Rör matfettet mjukt och arbeta in det i den lösa degen. Tillsätt citronskal och -saft samt resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakningen. Täck över degen med handduk och låt den stå kallt att jäsa ca 6 - 8 timmar eller över natten.

Ta sedan upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela degen mitt itu och kavla snabbt ut varje del till en rektangulär kaka, 20 x 30 cm. Strö över socker och citronskal och vik ihop dem på mitten. Sporra den dubbla degen i ca 2 cm breda remsor. Sno dem lätt och lägg dem på smord plåt. Låt jäsa på plåt ytterligare ca 30 minuter.

Grädda i ugn vid 250 grader ca 8 minuter eller tills de pöst upp lätt, fått färg och verkar genomgräddade.


Ca 25 minuter att förbereda
6 - 8 timmar eller över natten att jäsa
Ca 8 minuter att grädda


Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix till degen. Smaksätt den med citronskal och pressad citronsaft. Arbeta degen väl och baka ut den direkt. Forma den till krokar som vi beskriver i vårt recept. Låt den jäsa på plåten. Grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Du kan smaksätta degen med rivet apelsinskal och pressad apelsinsaft. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Gör en fyllning av 100 g mjukt smör eller margarin, 1 dl florsocker, 2 msk rivet citronskal och 1 msk pressad citronsaft. Bred denna fyllning på degen när du kavlat ut den. Vik ihop den och skär den sedan i remsor. Sno ihop dem som i vårt recept. Eller baka ut dem till små bullar och lägg i pappersformar. Grädda.

Kom ihåg:
Stå aldrig i drag när du bakar bröd med jäst. Öppna fönster eller dörrar minskar jäsförmågan hos degen och det färdiga brödet blir inte så som det ska vara. En jäsdeg ska alltid jäsa på varm, dragfri plats - och övertäckt med bakduk (en handduk går bra).

En rejäl degskrapa är ett utmärkt redskap, när du bakar. Det är lätt att skrapa rent bakbordet med den, den är utmärkt när du vill lossa degen från bakbordet eller skrapa ur degen ur bunken. Du kan också använda den till att skrapa av plåtar med.

Tips och idéer:
Du kan använda bakplåtspapper och lägga direkt på plåten när du bakar. Då slipper du både smörja och diska plåtarna.

Välj helst en kavel med löstagbar kavelpinne. Då kan du använda den som linjal när du ska skära eller sporra en deg. Den är också mycket lättare att diska och hålla ren.

Frys in:
De här citronkrokarna går utmärkt att frysa. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar