lördag 29 april 2017

Wienerbröd

DAGENS RECEPT 14-09-01


WIENERBRÖD

Baka våra frasigt läckra wienerbröd av kavlad smördeg med en fyllning av smör, socker och mandel. Eller pröva att fylla wienerbröden med sylt, äppelmos, vaniljkräm eller marmelad. Låt bröden jäsa på sval plats före gräddningen.

Ca 24 wienerbröd

2½ dl kall mjölk
50 g jäst
½ dl socker
1 tsk salt
1 ägg
2 tsk kardemumma
½ dl smält smör
ca 8 dl vetemjöl

200 g smör eller margarin

Fyllning:
3 msk smör
3 msk socker
1½ dl sötmandel
2 msk vetemjöl

1 ägg till pensling


Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma och smält smör. Tillsätt därefter vetemjölet och arbeta snabbt degen jämn. Låt den vila på sval plats ca 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Täck 2/3 av degen med tunna skivor matfett. Vik degen i 3 delar på tvären. Börja med den fettfria delen. Vrid sedan degen 1/4 varv åt höger. Bulta ut degen lätt i båda riktningarna på mjölat bakbord. Vik på nytt degen i 3 delar från kortsidan. Låt den vila på kall plats ca 10 minuter. Upprepa denna procedur ytterligare 2 gånger.

Kavla ut degen till två rektanglar, ca 30 x 17 cm. Dela dem i 12 lika stora kvadrater vardera.

Blanda samman fyllningen och lägg en klick på varje kvadrat. Vik upp hörnen mot mitten. Lägg wienerbröden på bakpappersklädd plåt och låt jäsa svalt 2 - 3 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° ugn ca 10 minuter. Låt svalna utan bakduk.


Ca 30 minuter att förbereda
2 - 3 timmar att jäsa
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Billigare:
Ta margarin i stället för smör. Du kan använda det både till degen och till inkavlingen. Resultatet blir precis lika frasigt som med smör.

Kavla degen enligt receptet och ta ut smala remsor med degsporre. Vrid remsorna först runt sig själva och sedan vidare till kransar. Låt jäsa och pensla med smör. Grädda som i vårt recept och dofta över florsocker före serveringen.

Annorlunda:
Fyll wienerbröden med äppelmos som smaksatts med kanel, eller lägg några äppelklyftor som du kokat i socker- och kanelvatten på mitten av varje kvadrat. I övrigt som i receptet. Glasera gärna wienerbröden med florsocker utrört i litet vatten.

Kom ihåg:
Gör alltid wienerbrödsdeg av kalla ingredienser. Rör ut jästen i kall mjölk och tillsätt även de andra ingredienserna kalla. Arbeta om möjligt också i svalt kök.

Skär fettet i tunna skivor och lägg ut dem jämnt på den kavlade degen, men inte alltför nära kanterna, för då tränger fettet lätt ut. Skulle det gå så, så låt degen vila svalt en stund innan du fortsätter med kavlingen.

Låt jäsa svalt, grädda i het ugn och låt svalna utan bakduk, så bibehåller wienerbröden frasigheten.

Tips och idéer:
Samma grunddeg kan bakas ut till olika slags wienerbröd. Gör kammar, små kransar eller fyllda längder. Eller kavla ut degen till en tunn platta och fyll som en rulltårta. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg skivorna i pappersformar med snittytan uppåt. Pensla och strö på mandelspån. Grädda som i vårt recept och låt svalna utan duk.

Frys in:
Du kan frysa in wienerbröden antingen ogräddade eller gräddade. Ogräddade wienerbröd ska först för-frysas och sedan förpackas. Gräddade bakverk ska först svalna ordentligt innan de förpackas. Förvaringstid ca 2 - 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar