lördag 29 april 2017

Små musselpajer med lök

DAGENS RECEPT 14-10-29


SMÅ MUSSELPAJER MED LÖK

Riktiga små läckerbitar är de här portionspajerna med musslor och lök. Kan serveras såväl varma som kalla, antingen som entrérätt eller liten kvällsrätt.

4 portioner

Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
1 - 2 msk vatten

Fyllning:
2 ägg
2 msk vetemjöl
3 dl god, riven ost
1 burk musslor i vatten, 115 g
½ purjolök
2 dl vispgrädde
salt, peppar
finhackad dill


Hacka samman mjöl och matfett till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta sedan raskt ihop degen. Lägg den på sval plats att vila ca 30 minuter. Tryck ut degen i små ugnssäkra portionsformar och förgrädda pajskalen i 200 graders ugn 8 - 10 minuter.

Vispa samman äggen och mjölet. Blanda ned riven ost, väl avrunna musslor och finstrimlad purjolök. Vispa grädden till hårt skum och blanda försiktigt ned den i äggsmeten. Smaka av och krydda med salt och peppar.

Häll smeten i pajskalen och grädda ytterligare 10 - 15 minuter eller tills pajerna fått fin färg och fyllningen stelnat. Strö över dill.

Gott att servera pajerna ljumma eller kalla tillsammans med en blandad grönsallad eller enbart tomater.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila
Ca 25 minuter att grädda


Annorlunda:
Byt ut musslorna mot rökt skinka och använd en hel purjolök eller ta en stor gul lök. Pressa också 1 - 2 vitlöksklyftor i fyllningen innan du vänder ned grädden. I övrigt som i receptet.

Enklare:
Gör en stor paj i stället för fyra små. Beräkna då ca 10 minuter längre gräddningstid. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
Bakverk av pajdeg ska ha spröd och flagig struktur. Använd margarin eller smör till pajdegen. Margarinet ger dock de färdiggräddade bakverken bättre "skivighet".

Pajdegar ska inte arbetas för mycket. Hantera degen snabbt och lägg den att vila svalt före utbakningen.

Tips och idéer:
De flesta skaldjur räknas som delikatesser. Men inte t ex musslor, som tillhör de billigare. Koka gärna musslor själv till de här pajerna - det är blåmusslor som används. De fångas från slutet av september fram till i april. Musslor ska vara levande och väl borstade eller skrapade innan de kokas. De kokas egentligen i sitt eget spad, ev tillsatt med litet vin, lök och kryddor. Nykokta musslor kan serveras i sina skal med ett gott bröd till.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in de här små pajerna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar