söndag 30 april 2017

Fruktkaka

DAGENS RECEPT 14-12-12


FRUKTKAKA

Fruktkaka hör till de mest hållbara mjuka kakor man kan baka. Den håller sig fint i burk i svalt skafferi och blir t o m både lättare och godare om den får stå. Gör gärna dubbel sats och lägg den ena kakan i frysen.

1 kaka i en 1½-litersform

225 g smör eller margarin
2 dl socker
½ dl florsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl hackade valnötter eller hasselnötter
2 msk hackad suckat
2 msk hackade cocktailbär
! dl apelsinmarmelad
1 tsk bakpulver


Rör matfettet ljust och poröst i en skål. Tillsätt sockret och rör blandningen smidig och porös. Rör ned äggen, ett i sänder, och rör kraftigt hela tiden. Blanda frukt och nötter med litet av mjölet och rör ned detta i smeten. Rör ned apelsinmarmeladen och till sist resten av mjölet blandat med bakpulvret. Massan blir mycket tjock.

Häll massan i en smord och bröad form och grädda i ugn på nedre falsen vid 150 - 160 grader ca 1 1/4 timme eller tills kakan fått lätt färg och verkar genomgräddad. Ibland kan det ta upp till 1½ timme att grädda den.

Lossa kakan försiktigt runt kanterna och låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Låt den kallna. Svep in den i aluminiumfolie och förvara den kallt minst ett par dagar innan du skär den.


Ca 40 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att grädda


Enklare:
I stället för att hacka och blanda frukt själv till den här kakan kan du använda de färdiga fruktblandningar som finns. De innehåller både apelsinskal, suckat, russin och cocktailbär och säljs i påsar som "kakfyllning". Du kan, om du vill, använda torkad frukt till kakan också. Välj aprikoser, katrinplommon, dadlar, fikon, äppelringar eller liknande. Hacka allt ganska fint, torkad frukt sväller vid gräddningen i kakan.

Festligare:
Du kan, om du vill, lägga frukt i ett vackert mönster ovanpå smeten när du ska grädda kakan. Det ser festligt ut på julbordet. Röda eller gröna cocktailbär blir särskilt trevliga som dekoration.

Kom ihåg:
Den här fruktkakan är mycket tung och mäktig och bör skäras i mycket tunna skivor. Den kan ev smula sig något, men den blir bättre ju längre den får ligga.

En fruktkaka kan vara en välkommen julklapp till någon, som kanske inte hinner baka själv. Du kan baka flera mindre kakor men kom då ihåg att gräddningstiden blir kortare, ca 1 timme i en liten form.

Tips och idéer:
Alla mjuka kakor med mycket fett måste gräddas vid låg temperatur och under ganska lång tid för att bli genomgräddade. Om kakan ser ut att bli mörk på ytan innan den är färdig kan du lägga antingen ett dubbelt smörpapper eller en bit aluminiumfolie över.

Om kakan spricker under gräddningen kan det bero på att ugnsvärmen är för hög. Kontrollera termostaten och kontrollera ugnsvärmen med en lös termometer.

Frys in:
Fruktkakan går fint att frysa även om den håller sig bra i burk. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar