söndag 30 april 2017

Havregrynsbröd i form

DAGENS RECEPT 14-11-02


HAVREGRYNSBRÖD I FORM

Mer och mer har vi börjat förstå hur bra det är med gryn och grova mjölsorter i bakningen. Här är ett verkligt saftigt och gott havregrynsbröd, bakat i form. Ett fint bröd till matsäckssmörgåsarna men smakar även härligt till frukost med t ex ost eller marmelad.

2 bröd i 1½-litersformar

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl matolja
1 tsk salt
2 msk farin
1 tsk finstött kummin
6 dl havregryn
6 dl matbrödsmjöl
3 dl vetemjöl

vatten
havregryn


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den över jästen och rör om väl. Tillsätt matolja, salt, farin och kummin. Rör ned havregrynen och låt det hela stå 10 minuter. Arbeta därefter in matbrödsmjöl och vetemjöl, litet i sänder, till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt den jäsa på varm, dragfri plats ca 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den mitt itu och forma varje del till en jämn, avlång limpa. Lägg dem i smorda brödformar på 1½ liter och låt dem jäsa igen på varm plats ca 35 minuter. Pensla försiktigt med litet vatten och strö över havregryn.

Grädda bröden i ugn vid 200 grader 40 - 45 minuter eller tills bröden jäst upp, fått vacker färg och är genomgräddade. Pröva med sticka. Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna under formarna eller inlindade i bakduk.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 45 minuter att grädda


Snabbare:
Gör degen som i vårt recept. Låt den jäsa bara 10 minuter. Ta upp den på bakbordet, baka ut den och lägg den i formarna. Låt jäsa ca 35 minuter. Grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Gör degen med filmjölk i stället för vanlig mjölk. Blanda i 1 dl vetegroddar. Krydda med örtkryddor, 1 msk är lagom. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också blanda 1 dl keso i degen. Du måste då öka mjölmängden något - ta ca 1 dl extra av matbrödsmjölet. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Det är alltid bäst att tillsätta mjölet litet i sänder i en deg. Man hinner då arbeta in det i degen och den blir smidigare. Spara gärna litet av mjölet till utbakningen.

Låt aldrig en deg jäsa för länge. Brödet blir då storporigt och inte så smidigt.

När du prövar med en sticka om brödet är färdiggräddat, ska du om möjligt sticka in den från sidan och inte genom den hårda ytskorpan på brödet. Luta därför formen något så att du kan komma åt brödet vid kanten. Du kan också knacka lätt på undersidan av brödet när du stjälpt upp det. Det ska låta ihåligt om brödet är färdiggräddat.

Tips och idéer:
Det här brödet är verkligt gott att rosta. Det blir sprött och får fin färg. Havregrynen ger nästan en nötsmak åt skivorna.

Använd gärna en varm kniv när du skär bröd. Värm den under varmvattenkranen. En varm kniv gör att det går lättare att skära tunna skivor av brödet.

Frys in:
Det här brödet går bra att frysa in. Låt det svalna ordentligt, förpacka det sedan väl i tättslutande frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar