lördag 29 april 2017

Rabarbertårta med marsipan

DAGENS RECEPT 14-06-25


RABARBERTÅRTA MED MARSIPAN

Tårta är alltid populärt och kan serveras som dessert eller till kaffet när det kommer gäster. Här har vi lagt sockerkokta rabarber i tårtbottnen och täckt med en marsipandeg innan tårtan bakas.

1 tårta, 10 - 12 bitar

2½ dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
3 msk florsocker
1 äggula
ca 1 msk kallt vatten

Fyllning:
450 g skalade rabarber
1 dl socker

Marsipandeg:
2 ägg
1 msk socker
80 g marsipan
1 dl grädde


Hacka samman mjöl och matfett med en kniv och finfördela det sedan med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt florsocker och arbeta degen färdig med äggula och vatten. Lägg degen i kylskåp ½ - 1 timme.

Skär rabarbern i bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med sockret. Sjud blandningen utan lock ca 10 minuter, häll bort vätskan och låt rabarbern svalna. Kavla ut degen och lägg den i en smord tårtform, 22 - 24 cm i diameter. Grädda den längst ned i 200° ugn ca 10 minuter.

Lägg den avsvalnade rabarbern på den förgräddade tårtbottnen. Vispa samman alla ingredienser till marsipandegen och häll den över rabarbern. Ställ in tårtan längst ned i ugnen igen i 200° och baka ca 20 minuter.

Servera tårtan varm, ljum eller kall, gärna med vispgrädde, glass eller crème fraîche.


Ca 30 minuter att förbereda
½ - 1 timme för degen att vila
Ca 30 minuter att grädda


Variation:
Du kan använda färska jordgubbar eller hallon i stället för rabarber. Gör både pajdegen och marsipandegen enligt receptet. Ta 400 g färska jordgubbar eller hallon, skölj dem och låt dem rinna av väl. Lägg dem på den förbakade tårtbottnen, fördela marsipandegen över och grädda som i receptet.

Kom ihåg:
Rabarber används mest till kräm, soppa, paj, marmelad och sylt. Men du kan också laga rabarbersallad och servera till kött. Gör så här: Skölj och skala ev 400 g rabarber. Skär den i bitar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Strö över 1 dl socker, litet mald ingefära, 6 hela nejlikor och ½ kanelstång. Täck med folie och sätt in formen i 225° ugn ca 15 minuter. Låt rabarbern kallna och plocka bort nejlikor och kanelstång. Lägg över salladen på glasburk med lock.

Tips och idéer:
Om du har riktigt bråttom och inte har tid att vänta medan pajdegen vilar kallt kan du göra så här: Samla ihop degen till en boll, platta till den något och lägg den mellan två bakplåtspapper med litet extra mjöl. Kavla sedan degen mellan papperen och lyft dem litet då och då. Kavla till önskad storlek.

Frys in:
Du kan frysa in den förgräddade tårtbottnen. Och frys gärna in rå rabarber, det är så enkelt. Skölj och skär i små bitar och förpacka väl. Förvaringstid ca 10 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar