fredag 28 april 2017

Tonfiskpaj

DAGENS RECEPT 14-04-21


TONFISKPAJ

Får vi fresta med en tonfiskpaj? Ett härligt, sprött pajskal med en fyllning av tonfisk, ansjovis och lök i en mjuk och len ostäggstanning. Lätt att laga till av ingredienser som brukar finnas hemma!

1 paj, 6 - 8 portioner

Pajdeg:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl vatten

Fyllning:
1 burk tonfisk i vatten, 185 g
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk ansjovisfiléer, 50 g
4 ägg
4 dl mjölk
1 krm salt
2 dl riven ost
2 krm svartpeppar
½ tsk timjan


Finfördela fettet i mjölet. Tillsätt vätskan och arbeta ihop pajdegen. Låt den vila kallt ca 1 timme. Kavla ut pajdegen och klä en rund pajform, ca 26 cm i diameter, med degen.

Häll av vattnet från tonfisken. Skala och skiva löken och fräs den matfett tills den är mjuk men utan att den får färg. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar.

Vispa samman ägg, mjölk, salt, riven ost och kryddor. Fördela tonfisk, lök och ansjovis över degen och häll äggstanningen över. Grädda i 200° ca 40 minuter. Servera med grönsallad.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 40 minuter att grädda


Annorlunda:
Smaktillsatserna kan varieras. Purjolök kan ersätta gul lök och ansjovisen kan bytas ut mot t ex oliver eller sardeller.

Festligare:
Byt ut en del av mjölken mot kaffegrädde. Dryga ut tonfisken med rester av kokt lax eller lax på burk. Servera grönsallad till pajen. Strimla en eller flera sorters grön sallad fint. Vispa samman litet olja och citronsaft och droppa över salladen. Det behövs varken salt eller peppar i dressingen eftersom tonfiskpajen innehåller ansjovis, svartpeppar och timjan!

Kom ihåg:
En pajdeg kan antingen hackas ihop snabbt till en grynig massa som arbetas ihop till en deg eller blandas i en snabb köksmaskin, t ex mixer eller matberedare. Det är viktigt att degen blandas snabbt annars kan den bli seg och kladdig. Degen bör få vila en stund på kall plats. Då hinner mjölet svälla något och degen blir mera lätthanterlig. Degen kan sedan kavlas eller tryckas ut i pajformen.

Tips och idéer:
En paj ska gräddas i en låg och vid form. Gräddas pajen i en för hög form blir den ofta kladdig i botten och det kan vara svårt att få fyllningen genomgräddad. Pajskalet kan förgräddas. Ställ pajformen på galler i mitten av ugnen så att det kommer värme från olika håll. Då blir pajen jämnast gräddad.

Paj kan också gräddas i form med löstagbar botten. Låt då pajen svalna innan den lossas från formen.

Frys in:
Grädda pajen färdig och frys in den. Tina sedan pajen i ugnen. Ställ in i kall ugn och sätt termostaten på 150°. Täck över med aluminiumfolie. Pajen blir varm på 20 - 25 minuter. Ha gärna några pajdegar i frysen, men förvara dem inte för länge. Förvaringstid 1 - 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar